Boka ditt semesterboende i Tomar här
Välkommen till B&B Quinta dos Aromas med självhushåll.

Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2012-01-04

Apelsinträd och grannar

Vaknade till en strålande sol och klarblå himmel. Frost i gräset på morgonkvisten och framåt dagen en 15-16° och en värmande sol så det kändes som en sommardag. Så skönt så skönt.

Idag besökte vi advokaten och fick alla papper på huset. Här i Portugal är proceduren vid husköp annorlunda än hemmavid. Först går man till en mäklare sen måste man ha en advokat som sköter om själva affären. Han kollar att det är rätt ägare som säljer, att det inte finns belåningar, servitut och vad nu en fastighet kan belastas med. Han sköter även om kontakten med alla olika myndigheter, elbolag och vattenbolag. Ett bra system, mäklaren jobbar för säljaren o advokaten för köparen, istället för en mäklare som ska företräda både säljare o köpare som i Sverige.

På tomten finns massor med olivträd och några äppelträd. Vi vill ju ha apelsiner, citroner och lite andra exotiska frukter så idag for vi iväg och köpte ett apelsin-, ett clementin- och ett citronträd. När vi höll på och plantera kom grannen och menade att det inte gick att plantera (tror vi, lite problem med språket där) så vi får se om dom tar sig.
Några ord förstod vi dock, bl.a copo=glas och vinho=vin, vilket betydde att han ville bjuda på hemgjort vin. Vi följde med och det var bland det godaste viner jag druckit. Vi får väl gå i lära i konsten att brygga vin hos honom när vi lärt oss språket så småningom :-)

Hasse producerar hål för våra nya träd

Första trädet på plats. Nu hoppas vi att det överlever så det kan bli nypressad hälsosam frukost-juice i framtiden

 Våra hyresvärdar har en helgosig hund som dom tagit med från England. Han har fått massage av mig och ikväll när vi kom tillbaka blev han så glad så han pep och gnydde, han ville ha mer massage. Jag tror vi fått en polare där. Dom berättade att han hade ramlat ner i en överväxt brunn och dom lyckades rädda honom i sista sekund, så numer lämnar han inte tomten.
Tydligen drunknar 70 personer per år då dom ramlar ner i överväxta brunnar, så nu har det kommit en lag att brunnar måste ha en synlig kant för att inga olyckor ska kunna ske.

Vi kollade lite vad bil kostar här. Att registrera medtagen bil här är tydligen både krångligt och dyrt så de allmänna råden är att man ska köpa en bil på plats. Men attan vilka skatter dom lägger på fordonen. En bil som kostar 139 000 hemma går löst på minst 180 000 här. Men man får tydligen ta med sig ett fordon var och registrera här utan extra kostnader bara man ägt det i två år, om nu vi fattat allt rätt. Hasse tar med sin hoj och jag min CV2, men vi behöver ett bruksfordon så det blir till att söka med ljus och lykta för att finna en bil till rimligt pris.

Hitintills har vi inte varit så flitiga med kameran så i morgon ska vi försöka bättra oss. Man blir lätt till sig och glömmer lätt kameran, eller rättare sagt man glömmer använda den.
Och så ska vi försöka köra till huset utan att köra fel. Hitintills har vi lyckats köra fel varenda gång!

Akvedukten i Tomar, en fantastisk konstruktion som är 3 km lång

0 kommentarer: