Boka ditt semesterboende i Tomar här
Välkommen till B&B Quinta dos Aromas med självhushåll.

Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2012-08-12

Dramatik i natt

Idag blir det ett långt inlägg.
Igår när Hasse var på sista kissrundan med hundarna kom han infarande som ett jehu. Kom ut och titta skrek han. Bara några hundra meter från oss var det en stor brand. Vi sprang upp på balkongen för att se bättre och det var otäckt som attan, jag blev alldeles skakis, det var ju så nära. Nu hade vi tur, vinden låg på åt ”rätt” håll så det var ingen fara för oss. Men man vet ju hur ombytliga vädergudarna är så jag var orolig att vinden skulle vrida om och jaga flammorna åt vårt håll. Jag rotade i hop diverse attiraljer som skulle kunna behövas om vi var tvingade att dra, som inloggningsgrejer till banker, dator, pass m.m.
Det blåste duktigt och det var otäckt att se med vilken fart elden tog sig fram, vi visste ju inte riktigt var det var någonstans, fanns där hus, människor? Allt vi visste var att det var nära.
Brandkåren här är väldigt effektiv, så har dom vanan inne också. Det är vanligt med bränder i Portugal speciellt när det är så torrt som det är just nu. Det har inte regnat ordentligt sen i April.
Hasse upptäckte branden vid 11-tiden, och då var den ännu i sin linda. Vid 1-tiden tycktes den vara släckt och först då vågade vi krypa till kojs.Så här såg det ut i morse efter branden

Idag tänkte vi ta en tur till Marina Costelo de Bode. Vi har sett skyltar dit tidigare och var lite nyfikna på hur det såg ut, enligt skyltarna skulle det bl.a finnas restaurang där också samt camping. Vi for iväg och tog av enligt skylten. Vägen delade sig i fyra delar men ingen vidare skyltning. Vilken skulle vi välja?
Väg 1= slutade i en liten liten grusväg som stupade rätt ner – den kunde väl ändå inte gå till en marina tyckte vi och trixade för att vända.
Väg 2= samma sak där liksom väg 3. Den fjärde prövade vi aldrig för den verkade gå åt helt fel håll.
Helt otroligt, längs dessa vägar – sämre än sönderregnade, tjälskottsskadade svenska vägar – fanns enorma lyxvillor. Kanske dom vill ha taskiga uppfarter till sina kåkar för att avskräcka potentiella tjuvar, vem vet?
Vad vi än försöker hitta här tycks det stupa på att vägskyltarna upphör. Undrar hur en turist med husbil eller husvagn bär sig åt för att hitta till campingen. Vi hade bekymmer att vända på den en-bils breda väg, vad ska då inte turisten ha? Det är likadant i stan. Vi skulle till en speciell gata för att hämta hundmaten men inte en enda gata hade namnskylt. Det gäller att ha superkoll på kartan / gps:en när man ska någon stans så nu följer lilldatan med MapPoint med överallt. (Vi har inte lärt oss den inbyggda gps:en i bilen än)


Vi såg i alla fall en källa. Sådana här finns lite överallt utefter vägarna där man kan dricka sig otörstig och hämta härligt källvatten om man vill.

Lilla Stigge äter som en häst, och punktlig är han. Varannan timme skriker han allt vad han kan, då är han hungrig. Han är så söt. När man visar sig över lådkanten ställer han sig som en pingvin och viftar med vingarna och öppen näbb – Vill ha mat!
Jag tar upp honom och trycker ut lite mat i sprutspetsen och han stoppar in hela spetsen i gapet och ”snuttar”, den fungerar som fågelmammans näbb. Han äter en stund sen somnar han till lite varefter han vaknar till igen och vill ha mer. Så där håller han på tills han är nöjd och man kan sätta ner honom för en tupplur. Han var så duktig i natt. Jag trodde han skulle skrika hela natten men han var tyst som en mus och sov hela natten tills jag kom in på morgonen med mat.


Hungrig Stigge

Ja så har vi målat köket, så man slipper hålla på med det när nya fina skåp är på plats och man riskerar att stänka ner dom med färg. Och badrummet på övervåningen fick en uppfräschning. Visserligen behöver det totalrenoveras, ut med badkaret som spyr ut vatten i hallen, nytt kakel på väggarna (det som sitter nu är sprucket lite överallt) och nytt golv som inte är så superfult.

Före: Läskig grön färg här med och mer eller mindre svart i taket av mögel

Klart bättre5 kommentarer:

Paula sa...

Tur att elden inte spred sig åt ert håll!

Men nu måste jag ställa en dum fråga: vad/vem är Sigge? Försökte titta efter men såg så dåligt. En fågel?

Annelie Föll och Hans Alin sa...

Stigge är en liten fågelunge vi hittade på vinden. Berättade om honom den 11 aug http://svenskiportugal.blogspot.pt/2012/08/fagelunge-i-nod.html

annikasvovvar sa...

Hua vad läskigt.. Tur att det som sagt blåste åt fel håll =)Å vad ni jobbar på så duktiga..
saknar er dock jätte mycket!!!!
Mega Kramar från hela gänget!!!
Kraaam

Anonym sa...

Va dramatiskt ni har haft det, förstår att det var allvar när du började packa ner datorer och inloggningar mm.Va kul att Stigge verkar att krya på sig med stormsteg. Han blir nog kvar hos er som en tamfågel. Hur går det m hunden i hägnet?
Agneta

Annelie Föll och Hans Alin sa...

Annika, vi saknar er oxå! Dags för skype snart innan abstinensen blir för svår :-)

Agneta, vi har inte varit tillbaka till hägnet än, väntar på att Fatima ska komma tillbaka.
Klappa Robi från oss alla och ha det så gott