Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2012-08-31

Pass-chock


Vi var till banken idag och skulle diskutera räntor på bankkontot. Då säger vår kontakt Carla att Hasses pass gått ut och hon behöver scanna in ett nytt. Inte tänkte vi på att kolla det innan vi for heller. Det var ju nyss han hämtade ut det! Men ack vad tiden går fort. Vart har dom fem åren egentligen tagit vägen?
Nu får vi försöka få tag på ambassaden i Lissabon och hoppas att dom kan hjälpa till. Annars blir det att flyga till Sverige för Hasse och beställa nytt hos polisen och sen resa dit igen för att hämta ut det. Tror inte dom skickar det utomlands. Men det borde funka hos ambassaden, det lär ju inte vara första gången någonting sån´t händer. Vojne vojne, så det kan bli.
Här gäller inte svenskt körkort som legitimation, bara passet. Blir vi stoppade av polisen när vi är ute och far blir det böter på den nätta summan av 120€, så nu får väl jag ägna mig åt körning istället.
På Måndag blir det till att leta rätt på Notariet och skaffa portugisiskt ID. Om nu Hasse kan få ett sådant med gammalt pass, det återstår att se. Annars blir det moment 22 av allt ihop.

Carla berättade att här står hemadressen på både körkort och ID-kort. Om det inte står likadant på båda blir det problem och böter. Hon har gift sig och flyttat men inte ändrat allt så hon fick vackert punga ut med 120€ när hon blev stoppad av polisen. Ett klart udda system kan man som svensk tycka, i sådana sammanhang är personnummer suveränt. Har vi förstått det hela rätt så håller dom på att införa ett slags personnummer fast det kallas fiscalnummer, ett skattenummer egentligen. Men än funkar det inte fullt ut eftersom dom inte är lika datoriserade som i Sverige.
Det lustiga är att vi fick uppge det när vi skaffade telefon och internet och i vissa butiker där vi handlar, som när vi skulle betala då datorn blev lagad. Killen sa att det var för skattemyndighetens skull, att dom ville kontrollera att det inte var svarta pengar.

Apropå banken och pass. Dom har scannat in passet på vårt bankkontor och lagt på dator. Om vi vill göra ett ärende i en annan BPI-bank så tar dom fram den scannade bilden och kollar att det stämmer överens med den person och underskrift de har framför sig, om ni förstår vad jag menar. Det låter lite rörigt det där. Det systemet är lite fiffigt tycker jag, om en skurk försöker tömma ens konto blir det klart knepigare.

Nyfiken Loffe då vi var vid Castillo Almoroul


3 kommentarer:

farsan sa...

Ja ,ambassaden kan ordna nytt pass men proceduren är krångligare än i svrdala. Ingrid och jag fixade nya på Rhodos när vi var ute med Daphne för några år sen. Lycka till .
Farsan

Anna o Jan - Man ser floden sa...

Vi ska förnya våra pass nästa år och tänker göra det på ambassaden. Se denna länk.
http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Lissabon/Service-till-svenska-medborgare/Svenska-passnationellt-id-kort---fragor-och-svar/.

Om ni inte har anmält er till svensklistan på ambassaden gör det. Då får ni mejl om viktiga händelser.
/Anna

Annelie Föll och Hans Alin sa...

Tack, nu kan vi känna oss lite lugnare. Men attan vad dyrt, men det är smällar man får ta när man inte tänker och är förutseende. Och svensklistan ska vi absolut anmäla oss till.
/Annelie