Boka ditt semesterboende i Tomar här
Välkommen till B&B Quinta dos Aromas med självhushåll.

Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2012-08-28

Varför just Tomar?


Ja varför blev det just Portugal och Tomar? Den frågan har fler ställt så jag ska försöka ge ett litet svar.
Portugal blev det bl.a för pensionsavtalet mellan Portugal och Sverige, (även om det är ett tag kvar),  även om det är ett katolskt land ligger dom ganska nära oss när det gäller kultur, människorna är väldigt trevliga, portvinet gott, bra klimat även om det ibland blir upp mot 40°, det är inte så himla korrupt som många andra sydligare länder, god mat och mycket mer. Att det sen är byråkratiskt och i många stycken krångligt få man ta med en klackspark, man kan ju inte få allt.

Vi började söka för några somrar sedan runt Porto och Coimbra. Vi visste så långt att vi inte ville bo söderut, typ Algarve, där de flesta turister finns. Vi ville bo i ett mer ”genuint” Portugal. Och vi visste att vi ville ha något att göra, att bara gå och dra i solen blir långtråkigt men samtidigt ville vi inte ha för stora krav att man MÅSTE göra något. Och då passar ett B&B perfekt, då kan man styra hur och när man vill jobba. Vill man vara ledig och göra något, kanske resa, så bokar man helt enkelt inte upp sig.
Och vi visste också att vi inte ville renovera alltför mycket. Lite finputsning som vi gör nu är helt okej. Men att sätta igång att renovera en ruin (vilket många gör) eller bygga nytt hade vi inte lust att göra. Och så ville vi ha lite mark för att kunna ha en åsna eller två så småningom och kanske lite höns eller så.

När vi började söka hus var det med dessa kriterier i åtanke. Vi hade plockat ut ställen på internet som verkade intressanta, vilket vi nu lärt oss att det inte fungerar något vidare. I Sverige kan man oftast lita på mäklarannonser men det är lite si och så här. Vi var runt på massor med ställen norröver, men antingen var det bra hus men dålig mark eller läge, eller så var det helt tvärtom med bra mark och läge men dåligt hus. Nästa gång vi for ner var det med siktet inställt på mellersta Portugal. Här var vi runt och tittade på fler ställen som vi ratade men i Tomar hade vi fått kontakt med Chavetejo som hade fler intressanta objekt. Och deras beskrivningar stämde!
Vi fastnade för huset vi har nu för att det var nära stan men ändå låg på rena landsbygden, det hade två lägenheter som det inte är alltför mycket jobb att iordningställa (även om det är en hel del) och hyfsat med mark som inte stupar i branta backar. En del ställen vi tittat på var marken mer för bergsbestigare.
Mäklaren har varit helt fantastisk. Dom är otroligt hjälpsamma, både under själva köpet och efter. Undrar vi över något är det bara att gå dit så släpper dom nästan vad dom har för händerna och hjälper till. Ett plus är att det finns ”PFI” (Portugisiska för invandrare) i stan, där ska vi börja i September när skolan öppnar.


Grannen i farten igen

Nu har pappa och Ingrid farit hem och vardagen återvänt med allt vad det innebär. Vår goa granne kom över idag med ett jättesalladshuvud och en flaska vin, han trodde att våra besökare var kvar och ville bjuda på sina egenproducerade produkter.  Vi får ta ett glas extra å deras vägnar, Skål pappa och Ingrid! Synd att ni hann åka.
2 kommentarer:

Alaska sa...

Tack så hemskt mycket för er Tomarska bloggs definitivt matnyttiga och trevligt skrivna upplysningar om bla varför just Pt, stora och små händelser i vardagen, prisjämförelser, ja överhuvudtaget allmänna erfarenheter angående det nya livet i det nya landet. Det finns nämligen fler än ni två som - av säkert olika skäl - önskar emigrera snarast möjligt...

Muito obrigado amigos!

Annelie Föll och Hans Alin sa...

Tack för dom fina orden!
Samtidigt som vi tycker det är roligt att skriva om allt som händer är det lika kul att andra kan ha nytta och glädje av det.
Glöm inte att berätta om och när ni kommer till skott :-)
/Annelie