Druvskörd
I går och idag har vi hjälpt grannen att skörda vindruvor. När man sett druvplockning på TV ser det så himla enkelt ut, men det är knepigare än man tror. Det är mycket man ska tänka på, är dom för omogna, sura,torra eller finns det kart kvar, och det är inte många klasar som är homogena då det varit torrt och dom inte använder kemikalier i odlingarna. Mycket pill och pet har det varit för vi vill ju inte ligga bakom ett dåligt vin. Det var enklare att se på de blå druvorna vilka som var OK så i år höll vi oss till dem och jag tror vi var petiga i överkant för det gick ganska långsamt för oss. Nästa år när vi blivit lite vanare får vi ge oss på de gröna druvorna.
Rätt som det var hoppades en hel del rankor över på fältet. Det visade sig att det var ätdruvor och dom går det inte att göra vin på, (det hade vi ingen aaaning om) det är för lite socker i dom har vi nu lärt oss.
Skalen kan sedan användas till att göra Aguardente, en portugisisk druvspritsspecialité.
Kvistrenset från klasarna |
Baljorna med druvor där dom ska vara i fyra dagar |
Alla grannar och vänner hjälps åt så det är en hel del folk som kämpar på. Under tiden bjuds det på vatten, vin eller öl och det är ett himla tjatter och mycket skratt. Även om vi inte förstår speciellt mycket så är det trevligt att gå där och plocka. Som tur är så fanns det två som pratade engelska som översatte åt oss och vi kunde prata och framförallt fråga dom om allt möjligt, främst då om druvor och vintillverkning.
Den man plockar hos bjuder på lunch och efter arbetsdagens slut vankas det en liten vickning eller vad man nu ska kalla det.
Samling till lunch |
Efter arbetsdagens slut vankas en "vickning" |
Jag gick hem lite tidigare idag för att hålla hundarna sällskap, de stackarna har mest varit ensamma. Vi försökte ha dörrarna öppna under tiden så de åtminstone skulle kunna vara ute men det gick inget vidare för Loffe lyckades smita ut och sprang efter sin älskade husse. Just nu sitter han och deppar på gräsmattan och bara väntar och längtar medan Duro har tagit plats under min stol och gnager för brinnande livet på ett mums-ben.
Var är husse, när kommer han? |
Vi var iväg till bilregistreringen om CV2:an, av någon anledning har inte Citroen godkänt den för införsel så nu måste vi iväg och besiktiga den. Har ingen aning vad det är dom vill men mannen på registreringen var positiv så det är bara att hoppas på det bästa. Det skulle vara bra krångligt om vi måste ta fordonen till Sverige igen. Harleyn hade han inte hört något om än så där vet vi inte heller hur det blir.
En liten insekt kröp just in under tangentbordet i den bärbara datorn. Hann inte hejda den, hoppas den inte ställer till med någon skada så datorn säckar ihop.
Kommentarer
Grattis till köket, det verkar kanon!
Hälsningar
Agneta
Hoppas ni kommer trivas med de nya grannarna.
Klappa Robi och ha det så gott
/Annelie
Så intressant att läsa om druvskörden.
Trevligt att grannarna hjälps åt. Kul att ni är delaktiga.
Jaså druvorna för vin, ska vara sötare? Det visste inte jag heller.
Så där minns jag min barndoms potatisskördande också. Grannar hjälptes åt och det var även då mycket skratt och prat.
Ha det bra!
Ibland var det faktiskt bättre förr.
/Annelie
Det finns många sorter på marknaden, men Aguardente Velha i den långa smala flaskan är den bästa (inget i min smak, men min man dricker den gärna efter middagen i baren på Lumumba, bykrogen. Den sämre varianten av aguardente heter bagasso (just FYI, ifall någon vill bjuda er på det). treligt attni har fin ktakt med grannarna! Också en god hjälp för portugisiskinlärning.
Gunilla i Monsaraz
Tack för upplysningen. För mig har Aguardente bara varit Aguardente tills nu. Undrar just vilken sort grannen gav oss idag? Den var riktigt god men attan så stark :-)
/Annelie
Det blev fel namn i hastigheten.
Ja det är skillnad på aguardente och aguardente.
Hälsn.Gunilla i Monsaraz
/Annelie