Boka ditt semesterboende i Tomar här
Välkommen till B&B Quinta dos Aromas med självhushåll.

Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2012-09-21

Frågor och svar om köket


Vi fick en fråga från Alaska som vi tänkte försöka svara på.
Men vad kan så prisläget vara på allt detta kvalificerade finsnickerijobb plus material kontra en motsvarande beställning i ert före detta land?!?

Jag har surfat runt lite och kollat på Marbodal, Ballingslöv och så förstås Ikea. På inget av ställena är diskbänk och blandare inräknade.

-Vi börjar med Ballingslöv där enda sättet att få reda på priser är att gå in på deras köks-simulator.  Där gick det bara att välja mellan rakt eller vinkel kök så vi valde det vinklade. Det har färre skåp än vårt dock ej fullhöjd, men med granitskiva och massiva luckor, priset blev 140 000:-

-Sen har vi Marbodal med sin simulator där man kunde välja mellan stort eller litet traditionellt kök och där valde vi det stora. Det har också färre skåp än vårat dock ej fullhöjd, bänkskiva i laminat, luckorna har massiva kanter runt om men mitten är MDF och priset där blev 80500:-

-Så till Ikea där man kan pyssla ihop sitt egna kök i deras planeringsverktyg. Där fick vi ihop ett ungefärligt kök som vårt men där saknas specialskåpen vi har så vi tog standardskåp, dock ej fullhöjd. Allt där är tillverkat i laminerad spånskiva och levereras i platta paket. Priset på Ikea blev ca 34000:- med den mest genuina bänkskiva de hade som var i trä.

-Kollade på granitop.se och deras granitkalkylator och en likvärdig granitskiva som vår skulle gå på ca 26000:-  med montering och tillsågning.

Så kommer vi då till vårt kök.
Skåpen är i fullhöjd upp till tak 2.55m, hörnskåpen (både övre och undre) specialgjorda, bl.a för att passa in runt skorstenstocken, bänkskiva av granit 6,40 lång, krönlister, diskbänk, blandare med löstagbart duschmunstycke, och montering.
Offerten var på 4700€ men då vi ville ha fullhöjd, för att slippa städning av kletiga ovansidor räknar vi med ett tillägg så det blir runt 5000€, i dagens penningvärde omkring 42500:-
Klart prisvärt!

 Vitvarorna eller ska man kanske kalla dom gråvarorna? kom idag. Dörröppningen var för liten så dom fick skruva bort dörrarna på kylskåpet för att det skulle gå in. Det blev lite extrapyssel.

Det mesta av gråvarorna är på plats. Nu väntar vi på rörmokaren och bänkskivan så att diskbänk och spishäll kan komma på plats. Lägg märke till avslutet mot taket, där är en krönlist plus en extralist som går ända upp, mycket snyggt gjort. Det har visst kommit damm på linsen, de grå fläckarna ska inte vara där.


6 kommentarer:

Maggan och Ingemar sa...

Portugal är väl som Spanien, billigare än här hemma. Detsamma gäller om man ska serva eller fixa något på bilen. Vi passar på att fixa sådant när vi är där nere. De har ju en annan timpeng än jobbarna här i Sverige. Tycker ni gjort rätt som valde hantverkare på platsen. Snyggt blev det också.

Märit i Mariehem sa...

Det var ett verkligt gott pris för ett så gediget och välgjort kök!
Grattis!

Alaska sa...

Ja, det var ju just ett snyggt kök ni installerar :-)
Är det f.ö. en mikro man skådar höger kylen (inkl en frys?)?
Plus någon sorts (ång)ugn också...?
Kullagrade utdragslådor? Induktionsspis? Se upp så att inte Anne Lundberg med "Här är ditt kylskåp" kommer på överraskande besök?
Hmm, när man ändå är igång: har ni förresten FTX eller självdrag i sua casa?
(Hmmm men var det inte så att "curiosty killed the cat"...)

Og endelig, kan I fortælle os lidt om kWh-priset samt nätavgiften? Och några strömavbrott har väl inte setts röken av...

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Ja nog ska man gynna de lokala hantverkarna när man kan. Och är det dessutom billigt så är det ett plus.

Alaska- Det är en micro som är bredvid kyl/frysen, ugnen är varmluftsugn och spisen är en kombinerad el- och gasspis.
Lådorna glider i alla fall väldigt lätt, det är skenor typ Ikeas på dom.
Vi har ingen mekanisk ventilation men det är helt klart självdrag. Just nu springor under alla dörrar så att alla kryp kan komma in + englas-skjutfönster där ännu mer kryp kan komma in. Men nya dörrar och fönster är på G.

Elpriset fattar vi inte så mycket av, än har vi inte fått det översatt. Det blir en glad överraskning den dag det blir.

Anna Lundberg får gärna dyka upp, vi är så nyttiga så, hon hittar nog inte alltför mycket elände i kylen.
/Annelie

Anna o Jan - Man ser floden sa...

Väldigt fint. Mest tycker jag om färgen. Här nere i södern är de mycket glada i mörka färger. Men ni har lyckats få en varm honungsfärg. Läckert.
/Anna

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Tack tack. Då det är små fönster vill man inte ha det alltför mörkt, vi fd nordbor uppskattar ju ljuset.
/Annelie