Boka ditt semesterboende i Tomar här
Välkommen till B&B Quinta dos Aromas med självhushåll.

Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2012-09-07

Inskrivning i skolan


Idag lyckades vi ta oss till skolan och skriva in oss vilket blev lite halvkrångligt då mannen på expeditionen kunde begränsat med engelska. Men inskrivna är vi nu även om vi inte fick kart för oss när skolan börjar. Vid frågan sa han att skolan öppnar 14 september men när vår kurs startar hade han ingen aaaning om. Den dag vi får ett mail från dom som säger att vi kan börja lär vi väl inte förstå så mycket, då kan förhoppningsvis Google translate vara till hjälp.
Skolan ville ha vårt Nib-nr (konton) för det visade sig att vi kommer få betalt i slutet av året för att gå där och lära oss prata som en riktig portugi. En glad överraskning, speciellt som vi var beredda på att vi skulle få betala.


Det är här vi ska gå i skola, Jácom Ratton

På vägen hem for vi till São Pedro för att inspektera eländet efter brandens framfart och det var ingen rolig syn. Km efter km var det bränt. Fågelvägen är det ca 400m från där vi bor. Vi såg inte ett enda bränt hus, som ett under, eller om det beror på vattenbombning och/eller folks arbete med att skydda sina hus. Lite här och lite där pyrde det fortfarande trots att det gått flera dar sen dom lyckades hejda branden.


Tog bilden från bilfönstret. Elden har slickat huset som är helt oskatt.

Carla (vår kontakt på banken) bor i byn, hon hade fullt med blåmärken och rivsår efter att ha kämpat med att rädda sitt och andras hus. Vi var en kortis hos mäklaren och bad dom hjälpa oss att puffa på Rui så köket blir klart någon gång. Där berättade Ramona att detta var extremt ovanligt för Tomar. Normalt läste/hörde dom om bränder runt Portugal men aldrig att det varit som i år här. Det hade t.o.m varit brandmän här från Algarve, och det ligger en bra bit bort. Typiskt att det ska vara så vårt första år.När vi var till Lissabon och ambasaden fick vi instruktioner om att gå till kommunen för att få uppehållstillstånd vilket tycks vara galet. En av våra kära läsare, Gunilla, har bott här och är väl bevandrad i tingens gång och hon har varit rar och beskrivit hur det går till. Nu får vi stuva om lite i planerna och istället fara till Serviço de estrangeiros e fronteiras (SEF) i Santarem och registrera os för att därefter gå till kommunen för nästa steg i proceduren. Hoppas bara vi förstått allt rätt.

Äntligen är allt klart med husförsäljningen i Sverige. Tack vare vår kära vän Marie-Louise som aggerade med fullmakt slapp vi fara till Sverige för att skriva under de sista papperen. Det är verkligen guld värt med sådana vänner. Hon kommer få en extra stor kram då hon kommer ner till jul med sina barn och Ann, Loffes föredetta extramatte.

På marknadsdagen råder total anarki vad gäller parkering. Men denna fransman tyckte polisen var lite väl självvådlig och transporterade bort. Första gången vi sett att dom ingripit.

Igreja Santa Maria dos Olivais.
 Äldsta kyrkan i Tomar, grundades av den första tempelriddaren som slog sig ner i Tomar ca år 1130. Man fick inte fota inne i kyrkan och det stod hinkar med vatten för fottvätt innan man gick in.

7 kommentarer:

Märit i Mariehem sa...

Så fantastiskt det är, att hus byggda på 1100-talet fortfarande går att använda. Har de kanske renoverats under tiden?
Man förundras också över att det gick att skapa dessa byggnadsverk utan de maskiner, som skulle behövas idag.

Annelie Föll och Hans Alin sa...

ja visst är det fantastiskt, över 1000 år gamla och dom står fortfarande. En och annan renovering har det säkert varit.
Och våra moderna hus håller inte ens 100 år! Se bara på miljonprogrammen som redan börja vittra ner.
/Annelie

Eva Lindberg Östberg sa...

Hej! Vi funderar på att flytta till Portugal med vår nu 12-åriga dotter, inom ett år. Drömmen är att hyra ett hus på landsbygden i södra Portugal. Vi har 2 hundar och 4 katter som ska med =) Hur är skolan? Strikt, långa skoldagar? Hur är prisnivån? Kan 3 pers leva på 3000 kr exkl boende? Jag är sjukpensionär och med tjänstepension och pensionsförsäkring får jag ut - om jag fattat rätt - ca 9000 kr/mån netto.
Finns det mycket vegetarisk mat? Har du egna getter?
Jag blir otroligt glad för ALL information, men särskilt om att hyra hus och levnadskostnad.
Ni lever verkligen vår dröm!
Mvh
Eva

Eva Lindberg Östberg sa...

Hej! Vi funderar på att flytta till Portugal med vår nu 12-åriga dotter, inom ett år. Drömmen är att hyra ett hus på landsbygden i södra Portugal. Vi har 2 hundar och 4 katter som ska med =) Hur är skolan? Strikt, långa skoldagar? Hur är prisnivån? Kan 3 pers leva på 3000 kr exkl boende? Jag är sjukpensionär och med tjänstepension och pensionsförsäkring får jag ut - om jag fattat rätt - ca 9000 kr/mån netto.
Finns det mycket vegetarisk mat? Har du egna getter?
Jag blir otroligt glad för ALL information, men särskilt om att hyra hus och levnadskostnad.
Ni lever verkligen vår dröm!
Mvh
Eva

Annelie i Caldas da Rainha, Portugal sa...

Hej Eva
Vad kul att ni går i utvandrartankar!
Svårt att svara rent generellt på dina frågor, allt beror ju på... så att säga men jag ska försöka.
Skolan för barn vet jag inte så mycket om mer än att det är väldigt tyst i klassrummen när man går förbi, så jag antar att dom har pli på eleverna. På rasterna är det desto livfullare. Om du vill kan jag sätta dig i kontakt med en tjej som flyttat hit och har sin dotter i skolan. Skicka mej i s f ett meddelande med din mailadress, du hittar en länk överst på sidan.
Prisnivån är klart lägre än i Sverige på inhemska varor, importerade är inte speciellt billigt el rent av svindyra, 1.80€ för en burk vita bönor t.ex. Men hyr ni en gård kan ni ju odla massor för att hålla kostnaderna nere och ha egna höns. Elen kostar ung som i Sverige.
Hur mycket det kostar att leva beror ju på vad man äter, ev bil, vad man gör för att roa sig, klädinköp, osv osv. Jag törs inte säga vad ni skulle klara er på men 3000:- för tre pers låter lite väl lite men som sagt, jag vet ju inte hur ni lever.
Vegetariskt? Tänker du resauranger så är det tunt, i a f där jag varit. Butikerna har ofta en avdelning med div vegetariska alternativ men det är inte lika utvecklat som i Sverige än är min uppfattning. Har ni egen trädgård finns ju alla möjligheter till en billig vegetarisk kost.
Ni har ju hundar och kattor och hundarna bör vaccineras mot leshmani varje år, en spruta för lilla Vilda nu gick på över 40€ + parvo och att de ska rabiesvaccineras (enligt lag) också. Katterna vet jag inte vad dom behöver. Kostnader man får räkna med, även om veterinär är billigare än i Sverige (de flesta, det gäller att kolla priserna hos dom innan, här kan du se hur det kan gå om man inte dubbel- och dubbelkollar http://svenskiportugal.blogspot.pt/2014/01/god-fortsattning.html).
Hyra hus/gård billigt går ju om man har lite tur, men man kan inte räkna med någon hög standard då, det blir snarare som min lilla quinta :-) Men är man om sig och kring sig och inte söker sig till de dyraste områdena så går det. Det är t.ex billigare runt Tomar än här i Caldas (jag hade bara en ren bondtur). Man ska också tänka på att det blir kallt och rått inomhus om vintrarna även om temperaturen ofta inte understiger 10° (beror lite på var man bor), någon form av värmekälla behövs, antingen elelement eller en kamin och till den behövs ved.
Nej jag har inga egna getter numer, just nu får det räcka med hundarna. Jag vet ju inte hur det blir i framtiden så jag vill inte ta på mig mer.
Ett tips är att åka ner hit och sondera terrängen på plats, och kommer ni åt mitt håll är ni hjärtligt välkomna :-) Det skulle vara jättekul om ni kunde förverkliga er dröm, håller tummarna för er

Maud sa...

Hej Eva
Även vi är lite nyfikna på Portugal..
Jag har sjukpension och undrar om man får behålla den när man flyttar.

Annelie i Caldas da Rainha, Portugal sa...

Maud, det bästa är att kontakta försäkringskassan och kolla, lite finns att läsa här: http://www.forsakringskassan.se/wps/wcm/connect/e863bcd8-8acd-49cc-9edd-7b3c6bb58990/4083_sjukersattning_120413.pdf?MOD=AJPERES
Skulle va kul om du också flyttade hit :-)