Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2012-09-03

Mer bränder


När jag gick på morgonpromenaden med hundarna såg jag att det fortfarande pyrde lite bortifrån Tomar och från den andra branden på andra sidan om oss. Trodde att dom var under kontroll men så var icke fallet. Medan jag gick blev rökmolnen större och större på båda hållen. Den från Tomarhållet var så långt bort så där var vi inte oroliga men den andra var så pass nära så man blev skakis. Hela förmiddagen satt vi mer eller mindre brandvakt och följde förloppet. Det är så ruskigt att se hur fort en brand kan sprida sig, det var ett flera kilometer långt ”brandbälte” till slut.
Branden var på andra sidan berget och bränder brukar avta då de når toppen men det gjorde inte den här, den bara spred sig mer och mer och började klättra neråt åt vårt håll. På den här sidan ligger flera hus på berget och som ett under verkar dom ha klarat sig. Hur det ser ut på andra sidan har vi ingen aning om.Frampå dagen avtog Tomarbranden och mer resurser sattes in på denna sida, helikoptrar och flygplan har flugit skyttetrafik häröver och vattenbombat. Dom kommer med sin små vattenpåsar under ”magarna” och det är svårt att förstå att det lilla vatten dom kommer med kan göra så mycket nytta men det hejdar väl förloppet även om det inte slocknar.
Just när det ser ut som det lugnat ner sig tar den fart igen, och branden är fortfarande aktiv.
Jag är full av beundran för brandmännen här, dom hinner inte mer än tillbaka till stationen innan det är dags att fara ut igen.

Solen var riktigt lysande orange genom rökmolnen, som om den glödde vilket inte syns på bilden.

Under den tid vi varit här har vi sett fem stora bränder från vårt hus förutom de avbrända områden vi åkt förbi. Undrar då hur mycket bränder det är i hela Portugal.
Nu har jag gjort i ordning en väska med de viktigaste sakerna i utifall att. Vi får helt enkelt vänja oss vid att grejerna ligger i väskan i stället för en låda som dom brukar.
Nu hoppas vi att det håller sig lugnt på brandområdet ett tag, det är inte bra det här för våra franska nerver.

Vi kom aldrig i väg till Lissabon, ambassaden har inte öppet på Måndagar så det blir en tur dit i morgon istället. Om vi törs, hoppas att branden är under kontroll då. Har ingen lust att lämna hundarna hemma om den skulle ta fart igen och sprida sig hit.

Det blev till att måla klart garaget istället under Loffes vakande öga. Han ska vara med överallt där husse är, följer honom som en skugga och ska nosa på allt Hasse pysslar med, utom då dammsugaren används. Då går han undan och väntar tills odjuret har sugit i sig all spindelväv och damm.

0 kommentarer: