Boka ditt semesterboende i Tomar här
Välkommen till B&B Quinta dos Aromas med självhushåll.

Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2012-09-04

Tur till Lissabon


Det är svårt att tro att vi anlände till Portugal med fylld lastbil och en container. Man skulle kunna tro att vi hade allt med oss och inte behövde införskaffa en enda pinal till. Men så är det icke. Dagens besök i Lissabon resulterade i en fullpackad bil, det fanns inte många millimeter över, den mer eller mindre gick på knäna hem.
Visserligen hade vi mycket med oss men förvaringsmöjligheterna finns kvar i Enskede eftersom man inte får ta med sig fasta inventarier.
Det vi fyllde bilen med var skåp och bänkskivor till garaget vilka verkligen behövs. Överallt står kartonger med verktyg i mängder, (bl.a fem vinkelslipar, varför man nu samlar på sig så många) och konstiga grejer (jag vet inte vad allt är till för) och de hyllor vi hade med räcker inte långt. Men oj vad fint det kommer bli, Europas stiligaste garage, åtminstone tills det blivit oljigt och dant.
Det var tur att det skåp som fattades i arbetsrummet var totalslut, vi hade aldrig lyckats stuva in det också.


Tänk att vi lyckades få in allt i den lilla bilen. En proffslastare skulle bli avundsjuk

Det blev ett besök på Ambassaden för Hasses pass. Vi blev lite sena dit för trafiken var bra trög. Två bilar i taget vid ett av trafikljusen tog sig förbi innan det blev rött igen. Värre än Sveavägen under rusning och det vill inte säga lite. Det tog sin rundliga tid på Ambassaden också men nu är det fixat och nytt pass har vi nästa vecka.
Mannen där frågade om vi hade uppehållstillstånd. Trots allt vi läst och hört om att flytta hit är det ingen som nämnt att ett sådant behövs när man flyttar inom EU, allt man fått höra är att man har rätt att fritt flytta över gränserna. Så snart Hasse fått sitt pass blir det en tur till Camara Municipal de Tomar och skaffa ett Autotizaçâo de Residéncia. Så att alla blir glada.

När vi skulle ut ur Lissabon till Ikea blev vi totalförvirrade. Vi skull ut till A9:an och på samma skylt stod det CREL vilket vi trodde var ett ortsnamn. Vägen delade sig och åt båda hållen stod det CREL. Hjälp vilken tar vi? Valet vi gjorde visade sig vara helt galet naturligtvis och vi åkte i fel riktning. Även om vi har lilldatan med karta och GPS är det inte alltid man hinner med när trafiken flyter på. Det blev till att snurra runt ett tag innan vi kom på rätt köl.
Nu när vi är hemma så sökte jag på nätet och fick då reda på att CREL betyder ringled! Ja man lär sig nå´t nytt varje dag.

Varken på vägen till Lissabon eller hem såg vi bränder, inte förrän vi kom till Tomar, då såg vi tre stycken! Inte i närheten av oss som tur är. Undrar om Tomar är extra eldbefängt eller om det är ren otur att dom hopar sig just här och just nu. Hoppas det.

När vi äntligen kom hem blev hundarna överlyckliga. Duro la beslag på mig och stackars Loffe fick inte komma i närheten så husse fick sätta sig ner en stund och ha kvalitetstid med honom.
6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! I går på Aktuellt visade de i samband med vädret en film på alla bränder i Portugal. Jag förstår att det måste kännas oroligt.
Agneta

Annelie Föll och Hans Alin sa...

Ja, hela tiden är näsan aktiv. Idag var det två nya bränder inte långt från oss men den fick dom bukt på snabbt med hjälp av helikoptrar som gick i skyttetrafik.
Hittade Portugals motsvarighet till SMHI igår och där har dom en brandrisk-karta och där vi bor är det en 4 på en 5-gradig skala. Du kan tro att vi hoppas på regn.

Ha det så gott och klappa Robi från oss
/Annelie

Anonym sa...

Ang cartão de residencia utfärdar Serviço de estrangeiros e fronteiras (SEF) inom inrikesministeriet dessa, inte kommunen (CM de Tomar). För Tomar ligger den distriktsmyndigheten i Santarem.
När man väl fått detta kort kan man bege sig till kommunen för att få en Autorização de residencia. Den kan användas av medborgare i EU med residencia i Portugal för andra saker. Men det viktigaste är själva residencian, som till en början gäller i fem år (grön).
Därefter ansöker man om förnyelse och då blir det Cartão de residencia permanente som gäller i tio år (gul). Då kan man inte få någon Autorização för det behövs inte när man har permanent residencia. Däremot kan den lokala freguesían inom kommmunen utfärda en Atestado de residencia, som också kan behövas ibland.
EU-kort för sjukvård utanför PT har ni väl redan ordnat via det lokala segurança social-kontoret liksom hälsokortet för vård inom PT via Centro de Saúde. För pensionärer utfärdas EU-kortet av FK:s utlandsavd i Visby som skickar papper till resp distriktsmyndighet i PT.
Hälsar Gunilla i Monsaraz som varit igenom dessa stadier

Annelie Föll och Hans Alin sa...

Hej Gunilla
Då hade dom fel på ambassaden. Det var dom som sa att vi skulle till CM Tomar. Nu får det bli en vända till Santarem till att börja med.

Till Centro de Saúde har vi varit men det är inte klart än, det andra kortet visste vi inte om men vi får ta och gå dit och fixa ett.

Tack snälla för informationen. Tur att du hittade hit och kan delge oss av dina kunskaper, där hade vi tur. Vi läste på en hel massa innan flytten men detta har vi visst missat.
Man lär sig som sagt något nytt varje dag.
Tack och ha det så gott
/Annelie

Anonym sa...

Hej igen Annelie,
Antagligen utgick amb från att ni redan hade ert cartão de residencia eftersom ni redan äger hus och flyttat ut från Sverige och ner till PT. Och att det var Autorização de residencia ni behövde nu...
Gå in på SEFs hemsida (finns även på eng såg jag) http://www.sef.pt/portal/V10/EN/aspx/page.aspx
och kolla vilka dokument ni behöver visa upp. Eller ring till Santarem. Ibland pratar de ju engelska nu för tiden. I Évora, dit vi hör, är de väldigt tillmötesgående på alla myndigheter inkl Portugal Telecom. Det kan tyckas komplicerat alltihop,men varje land har - trots EU - sina rutiner, regler och myndigheter.
I Sverige kan man ju som utlandssvensk inte ens få ett mobilabonnemang hos Telia utan att deponera 10.000 kr även om man sedan åratal har fast abonnemang i sommarhuset..
Hälsningar Gunilla i Monsaraz

Annelie Föll och Hans Alin sa...

Ja Telia ger jag inte mycket för. När Hasses pappa dog skulle vi betala 500:- när telefon sades upp för brutet kontrakt. Men då ilsknade vi till så det tog dom bort.

Tack igen för tipsen om registrering här. Dom ska jag vara rädd om.

Ha det så gott
/Annelie