Boka ditt semesterboende i Tomar här
Välkommen till B&B Quinta dos Aromas med självhushåll.

Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2012-11-07

Följetongen CV2


Då har vi varit hos Slöhögen (bilregistreringen) igen. Han hade en lista från Lissabon, avsänd 8 oktober!, på mer papper dom ville ha + km-ställningen. Just km-ställningen gav honom huvudbry, det är en gammal bil där mätaren bara går till 9999km sen slår den runt och börjar på 0 igen. Detta var väldigt svårt för honom att förstå, speciellt som mätare stod på 7364km i dag vilket dom tolkar som en ny bil trots att den är från 1986. Nu har jag fotat km-ställningen så att de får svart på vitt att den inte visar fler siffror inte visar mer. Förutom det har vi lämnat svenska försäkringspapper (igen), vad dom nu ska med det till? Nu har han lovat att det inte ska vara fler papper och att allt ska vara klart inom 1-2 veckor men det tror jag på är jag har papperen i handen.

Hoppas dom fattar

När vi ändå höll på passade jag på att fråga om vi hade alla nödvändiga papper på vår portugisiska bil. Det visade sig att vi ara har ett tillfälligt registreringsbevis som gäller 60 dagar från köpet!  Bilfirma skulle ha skickat oss originalet vilket dom inte gjort, alltså måste vi trassla med dom nu också. Kan lova att vi är aningens irriterade.

Förutom det har vi varit i skolan och bland annat försökt lära oss klockan. Inte lätt kan jag lova. Det finns fem olika sätt att säga att klockan är 14:50, och alla sätt ska vi lära oss. Men jag tror på enkelheten så jag väljer nog att bara försöka komma i håg hur man säger just 14 och 50, istället för 3 minus 10, 3 timmar minus 10, det saknas (faltam) 10 före 3 eller den är (são) 10 före 3.

Skolan

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få.


4 kommentarer:

Alaska sa...

Ja, det hittas tyvärr många sorgliga stories att läsa när man googlar på: bureaucracy portugal

Men finnes det då inga vettiga partier som numera inser behovet av att *skoningslöst* eliminera detta för Pt så oerhört tragiska kvicksandsträsk?! Funderingarna på att starta eget (export-import) när man flyttar ner känns alltmer krystade...

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Det finns nog dom som inser att systemet är tokigt men det är nog inte helt lätt att förändra.
Allt är inte tungrott, en hel del flyter fantastiskt lätt.
Vi har bekanta som sysslade med import av holländska möbler och det funkade bra tills krisen kom i vägen. Dom skulle säkert gärna hjälpa till att orientera mellan alla papper som behövs om man bad dom.
Så jag tror nog du kan satsa på något eget. Friskt vågat hälften vunnet, inte sant?
/Annelie

Gloria sa...

Hej! Satsa på att lära dig 3 minus 10, så säger de flesta. När vi säger x ÖVER y så säger de OCH (e) och när vi säger x I y så säger de flesta minus (menos). Så 14:10 = dois e dez. Och 14:50 = tres menos dez.

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Usch det är så krångligt men det ger sig väl så småningom, ditt exempel ser mycket enklare ut än läroböckernas, tack! Det blir som lite kackafoni i skallen när man ska tänka minus. Men övning ger färdighet och en vacker dag sitter det där :-)
/Annelie