Boka ditt semesterboende i Tomar här
Välkommen till B&B Quinta dos Aromas med självhushåll.

Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2012-11-29

Försvunna och nya papper


När man vill något här i landet som har med myndigheter att göra vill dom alltid se olika papper och det ska vara i original. Häromdagen upptäckte vi att ett av dessa papper saknades,  Certificado comunitário de cidadao = att vi är certifierade medborgare. Antagligen försvann (läs behöll) dom dessa då vi registrerade oss hos Centro de Saúde, hälsocentralen. Vi märkte inte det eftersom vi fick en ny drös papper därifrån.
Alltså gick vi till Camaran, (kommunkontoret) och frågade om vi kunde få nya. Grabben letade och letade och kunde inte finna oss i sitt register, han tog fram ett papper och frågade om det var ett sådant vi ville ha. Det visade sig vara ett Autorização de residencia (tillstånd att vistas enligt Google translate) och klart som korvspad sa vi att det var det vi ville ha. Det är det papper vi försökt få tidigare men inte lyckats med, en hävdade att vi skulle åka till Santarém för papperet och nästa sa att det inte behövdes.
Så det var bara att tacka och ta emot nu när vi hade chansen att få det här i Tomar. På Måndag ska vi hämta det och hoppas nu att allt funkar som det ska, i så fall får vi vara tacksamma mot hälsocentralen :-)

Försökte fota fullmånen vilket inte var så lätt

Apropå papper och byråkrati. Vi var och inhandlade isolering till rören från värmepannan i garaget där det är lite kallt just nu, det blir ju en del värmebortfall på vägen till elementen, det gäller att minska förlusten. För att handla dom behövdes både fiscalnumret (skattenumret vårt) och bilnumret! Har lite svårt att förstå behovet av bilnummer för få lite rörisolering. En vacker dag kanske  vi blir kloka på alla turer här.

Hasse isolerar rören

I dag var det dags för vår extra Torsdagsskola här i Tomar. Vår lärare var inte på plats så den avancerade läraren kom in i klassrummet och sa att han skulle alternera i 20-minuterspass mellan klasserna. Rart av honom men vi tyckte inte det var någon hit så vi följde med över till den avancerade klassen. Och det blev en jätterolig lektion. Den läraren pratar bara portugisiska så för att få oss att förstå använde han verkligen kroppen och alla möjliga ljud, och vi förstod faktiskt det mesta. Inget traggel med verb här inte, det var högläsning av en saga (de duktiga läste) och han förklarade vad den handlade om och vi fick på så sätt lära oss nya ord (som vi naturligtvis inte kommer ihåg just nu) plus att dessa eländiga verb sattes in i ett sammanhang, man får en lite annan förståelse för dom på så vis.. Kanonlektion med andra ord.

Små fina blommor tittar fram, känns konstigt att se dom så här 29 november

 Hasse satt och tittade på James Bond på swefilmer.com, helt plötsligt slutade filmen funka och snopet nog togs den bort för "public access" mitt i filmen. Snopet!

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få.

4 kommentarer:

Anna o Jan - Man ser floden sa...

Det var för "Guian" de skulle ha bilnumret. Jag har förklarat det närmare i ett gammalt inlägg http://www.portugal-alentejo.se/?p=3553. Hur Guian ser ut är lite olika. Ibland när vi får ett datorutskrivet kvitto verkar det som om det gäller som Guia utan bilnummer. Men när ni köper någon som inte är dagligvaror, fråga alltid efter Guia.

Angående blomman, goola på Oxalis pes-caprae och se om det är den. Den är vacker till en början men är ett ogräs. Vi försöker alltid hålla den från våra marker, annars tar den bara över all växlighet.
/Anna

Märit i Mariehem sa...

Ja, registras ska man även om det blir till att använda bilnumret!
Anna förklarade här att det tydligen är vanligt, men litet märkligt system tycker jag förstås att det är.

Anonym sa...

Va roligt att ni har fått så bra språklektion, hoppas det fortsätter på samma vis. Man måste tydligen ha ett fantastiskt tålamod när det gäller byråkratin i Portugal. Jag undrar hur det går med Duro och Otto, är han accepterad nu?
Hälsningar från
Agneta i ett snöigt och kallt Enskede

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Anna och Jan - Vad skulle vi göra utan er? Ni har klargjort ännu en underlig sak för oss, det bockar och bugar vi oss för :-)

Märit - Ja det är tur att vi har dom :-)

Agneta - Har man inte tålamod när man kommer hit så får man helt enkelt se till att skaffa sig det, annars skulle man bli tokig.

Duro o Otto funkar hyfsat så länge jag inte är för nära, då blir Duro så svartsjuk så.

Inte avundsjuk på snön, tänk bara att slippa skotta!

Vovvarna säger hej till Robi

/Annelie