Boka ditt semesterboende i Tomar här
Välkommen till B&B Quinta dos Aromas med självhushåll.

Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2012-11-15

Avlopp och dubbla skolor


Idag kom grävaren och frilade backen på baksida, spännande - Skulle det finnas någon brunn eller septitank där? Ca 75 cm ner i backen hittades en överfylld 3-kammarbrunn! Man frågar sig hur sjutton dom tänkt när dom lagt den så långt ner? Det normala är ju att man åtminstone har locket vid markytan så man kommer åt att tömma.
Manuel var en ängel och ringde kommunen,  en tålamodsprövande uppgift – det tog 20 minuter att förklara för dom att en tömning var nödvändig, och i morgon ska dom komma och tömma brunnen och suga rent i rören.
På gatan utanför vårt hus går det kommunala avloppet så det kommer vi koppla oss till. Det är dyrt om kommunen ska komma och gräva hela vägen (dom tar 100 €/m medan dagens grävare tar 60 €/timmen) så vi kommer anlita dagens grävare för att gräva fram till tomtgränsen så får kommunen ta de sista 2 metrarna för att slippa framtida bekymmer. Man kan ju inte hålla på att gräva upp tomten varje gång brunnen ska tömmas.


Lång ner i backen ligger 3-kammarbrunnens lock
 
Medan grävningen pågick for jag till Abrantes för att göra service på vår portugisiske bil. I väntetiden passade jag på att klippa mig och gick till samma frissa som mamsen gick till då hon var här. Jag hade naturligtvis glömt att hon använde typ rakkniv istället för sax, och eftersom jag kände mig modig överlämnade jag mig helt i hennes händer vilket medförde att jag numer är synnerligen korthårig. Nåja, det växer ju ut så småningom som tur är.

På eftermiddagen var det träff på skolan i Tomar om portugisiska lektioner. Förhoppningen var att det skulle bli skolgång här i stället för att behöva åka flera mil som vi gör nu. Men men, skolan har ansökt hos myndigheterna att få starta kursen men inte fått något svar så dom har varit kreativa och tagit saken i egna händer och hittat två pensionerade lärare som ställer upp som volontärer och kommer att undervisa två timmar i veckan. Inte mycket precis, så vi kommer gå både den kursen + den kurs vi redan går på, så vi blir riktigt förkovrade. Förhoppningsvis :-)


Buske med blommor som ser ut som röda flaskborstar

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få.

 

4 kommentarer:

Märit i Mariehem sa...

Nu börjar det ljusna på avloppsfronten förstår jag. Men visst verkar det märkligt att de lagt ner brunnen så lågt.
-Tänkte inte på det, som någon sa.

Det vore väl skönt om ni kunde slippa åka så långt för lektionerna!
Tycker att ni är beundranvärda, som kämpar på för att lära er så snabbt som möjligt!

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Hoppas verkligen att avloppet funkar i morgon eftersom jag ska till hägnet och då är duschen nödvändig.

Ja det krävs nog alla lektioner man kan få för att lära sig det här språket. Vi har en fördel i och med våra grannar som kämpar på för att lära oss oxå. Synd bara att minnet inte är på samma nivå som viljan :-)

/Annelie

Märit i Mariehem sa...

Minnet ja...det finns en stark poäng i att studera mest, när man är i början av livet! :-)

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Ja, tänk om man vetat då att man skulle flytta till Portugal, vad enkelt det skulle varit.
/Annelie