Språklektion


Så har vi avverkat ännu en dag i skolan. Idag skulle vi ställa frågor och dessutom svara på dom, vilket är en smärre mardröm eftersom verbet ändras beroende på vilken person det gäller. Ex jag bor blir (personen skriver jag på svenska och verbet på portugisiska) jag moro, du moras, hon/han/Ni mora, vi moramos, ni moram. Och grundverbet heter morar. Enkelt eller hur?

Så här ser vi ut efter en lektion!

Sen har vi grundverbet SER som betyder "att vara" som ändras beroende på om det är föränderligt eller stadigvarande. Ex jag sou/estar (uttalas star), du és/estou, han/hon/det é/está , vi somos/estamos, ni são/estais, dom são/estão.

Och detta med feminint och maskulint, ex är bord feminint och då heter det a mesa, en båt är maskulin och då heter det o barco. Vill man då säga på bordet : em a mesa dras em+a ihop och blir na mesa! medans på båten blir em+o = no barco osv. Dessutom betyder em både på och i.

Fatta att vi håller på och bli galna och blandar ihop allt.

Det slutar väl med att vi säger "bord blå" istället för "Det där bordet är blått"

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få.

Kommentarer

Säger då bara det; Så skönt att det inte är jag som försöker lära mig det där! Det känns som att jag har lärt klart nu - huvudet räcker liksom inte till längre.
Ibland undrar vi också om våra räcker till, skallen blir snabbt överlastad
Marninger sa…
Huuuva . . . bord blå måste ju kunna funka till att börja med . . eller?
Jo det funkar nog, det var lite så vi beställde köket och det gick ju :-)

Populära inlägg i den här bloggen

Gäster upplever genuint lantliv

Vilket mörker

Finbesök idag