Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2012-11-21

Svarar på frågor


En fråga vi fått från en av våra läsare, ”Alaska”, är vad vatten, el och sopor kostar här och kanske fler är nyfikna så vi svarar här i ett inlägg.

Med hjälp av Google translate har jag nu klurat ut lite om vattenräkningen som kommer varje månad.
Fasta avgiften är på 6,84€ per månad
Rörlig avgift för 1m³ 0,563€ per dag
Något som heter TRH (estado) 0,0258 per m³
Sophämtningen ingår i vattenräkningen 4€
IVA (moms) 6%
Sista vattenräkningen vi fick gick lös på 12,50€

Appropå sopor :-)

Elräkningen är lite knepigare att lista ut, dels för att det vid översättning blir lite lustiga ord och för att allt hitintills varit beräknad förbrukning, men jag har gjort ett försök.

Fast avgift för 6,9 kVA 0,3308€ per dag
Per kWh 0,1393€
Utnyttjandegraden? 0,07€ per mån
Punktskatt för perioden 0,001€ vilket resulterade i 0€
IVA (moms) 23%
TV-avgiften ingår i elräkningen med 2,25€ per månad och på den tillkommer 6% moms.

Hitintills har vi betalat för en uppskattad förbrukning som visade sig vara på hela 1 kWh på två månader, inte mycket precis. Tack vare att vi fick frågan och jag började kolla upp kostnaderna kollade jag även av mätaren. Från April till nu har vi gjort av med 2645 kWh och det kommer kosta 369€, inte så värst mycket för 7 månader. Nu återstår att se hur vintern avlöper och hur mycket värmepannan kommer dra.

Otto hjälper oss spara energi genom att fördiska

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få.

4 kommentarer:

Marninger sa...

Fler kurser på http://www.natkurser.se/sprakkurser/portugisiska.php

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Tack igen Marninger, du är snäll du :-)
/Annelie

Alaska sa...

Tackar så mycket för ert utförliga svar!

Rörligt elpris i Sv ligger fnv på ca 77 öre/kWh (0.0892€) inkl skatter och moms så lite dyrare i Pt men elbehovet kanske också mindre utslaget på ett år?

Och ca 250 kr per år för dumburken - om jag förstått det hela rätt - låter väl rätt rimligt. Strötittade på er RTP i somras och fann densamma tämligen OK. Här kräver de 2070 kr för en IMHO makalöst genompolitiserad (utläses politiskt korrekt feministisk mentalhusvänster) samt avmaskuliniserad TV som nomenklaturan själva naturligtvis betecknar som fri och oberoende! Jojo! Så gott som totalt outhärdlig - viss sport undantagen - för den ännu tänkande medborgaren...

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Ja elpriserna hoppar ju upp och ner, förmodligen här också. När vi lämnade fosterlandet låg priset på ca 1,50. Gissar att det år åt betydligt mindre el här, vintrarna är inte fullt så kalla :-)

Vi har letat efter online-tv men inte lyckats, så tack för ditt RTP, tack vare det hittade vi fler kanaler. Det får duga tills vi får ordning på antennen. Alltid bra för inlärning av språket.

/Annelie