Boka ditt semesterboende i Tomar här
Välkommen till B&B Quinta dos Aromas med självhushåll.

Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2012-12-08

Drag och exotiska växter


Hasse har börjat bygga på väggen som ska vara mellan vinden och boendedelen. Fattar inte hur dom tänkt när dom byggde huset, dom måste ha frusit som attan. Det är helt öppet hela vägen upp från undervåningen till vinden! Dessutom finns inget som helst spjäll i den öppna spisen, bara ett hål rakt ut i atmosfären och under alla  de gamla ytterdörrarna  var det stora glipor eftersom det inte finns trösklar och de gamla fönstren var englas-skjutfönster som var allt annat än täta, med andra ord strömmade all kall luft rakt genom hela huset, det måste ha varit omöjligt att hålla värmen. In till övervåningen finns åtminstone en innerdörr som kunde hålla det värsta draget borta.

Trappen mellan våningarna

Det är detta vi ska ska fixa till och börjar med att göra en vägg där en av de gamla ytterdörrarna ska sättas i, nu är dom inte isolerade så vi får fixa till det på något vis.
I den öppna spisen ska det så småningom komma en spisinsats så veden kommer till nytta istället för att bränna upp den för kråkorna.
Ytterdörrar och fönster är ju redan utbytta och bara det har gjort stor skillnad.

Vi har slutligen fått vår matrikel på bilen men vi fick vackert åka och hämta den själva, så nu kan vi lugnt bli stoppade av polisen.
När vi ändå var ute och åkte tittade vi in på en handelsträdgård. Oh jisses, den var rejäl. De vi varit på tidigare har inte haft så mycket att erbjuda men denna hade hur mycket som helst, man kunde till och med köpa gamla olivträd om man har en obegränsad plånbok.

Liten palm som ska bli stor

Vi nöjde oss med en liten palm som förhoppningsvis ska bli stor och skänka oss skugga under varma dagar. Det blev ett mandelträd och valnötsträd också. Den dag de bär frukt ska det bli himla kul att skörda och baka en god kaka och när de vuxit sig lite stora kan de ge lä åt annan grönska som till exempel vårt lilla apelsinträd vi köpte när vi kom hit. Det står för säkerhetens skull i kruka och har klarat flera frostnätter så det borde överleva. Det sägs att det inte är så mycket kylan som är problemet utan de kalla vindarna och det står nu i lä mot husväggen så förhoppningsvis klarar det sig.

Apelsinträdet lever och frodas än så länge

Vi råkade få med oss ett clementinträd med vidhängande frukter hem också. Man måste ju våga för att vinna och har vi tur så klarar dom sig. Det borde dom göra, det finns apelsinträd en bit bort här i dalen så varför skulle inte våra klara sig?

Clementinträdet med frukt som väntar på sin placering

Vi försökte få tag på röda vinbär utan att lyckas där. på vägen hem svängde vi in på Inter marche och vad hittade vi där om inte röda vinbär! Alltså fick två buskar följa med oss hem. Det är så gott med rödvinbärs-saft och sylt och för att inte tala om sockerkaka med massor av röda vinbär på. Det ska bli mums! Längtar tills våra buskar och träd bär frukt.

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få.

10 kommentarer:

Åse Rexius sa...

Hej
Vad kul med alla fruktträd. Det vill vi också ha när vi flyttar. Har ni stor tomt? Jag läste någonstans om att ni hade många oliver. Det är kul men jobbigt har jag förstått.

Ha det bra

Åse

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Det är ju ett måste med fruktträd när man bor så här söderut :-)
Tomten är ca 7800 m2 som bebos av 57 bl.a olivträd. Träden var/är ganska vildvuxna men bara det är fixat sköter de sig mer eller mindre själva resten av året. Olivskörden kanske blir jobbig men det är ju bara en kort tid varje år så det ska man nog orka med.

/Annelie

Klas sa...

Hej !
Hittat till er trevliga blogg och följer era öden och äventyr med stort intresse :) . Härligt att ni vågat förverkliga något som många drömmer om . Umgås med liknade tankar själv så smånigom . En fråga ...kommer ni ihåg namnet på handelsträdgården där man kunde köpa gamla olivträd ?
MVH Klas

Anonym sa...

Hej! Bra att ni äntligen fått hem virket så att ni får upp väggen till vinden.Trevliga plantor ni köpt hoppas dom trivs hos er.P.S. Vänder olivburkarna varje dag. Kramar!! Anders.

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Hej Klas, välkommen till vår blogg! Det är så kul att höra om fler som vill ta steget ut och flytta.
Vi tog ett visitkort från handelsträdgården men det försvann på vägen hem, hittar det bara inte. Men det lär bli fler besök dit och då ska vi hålla reda på namnet och tala om det:-)

Anders - Vi håller tummarna att växterna överlever. Duktig du som sköter om oliverna, hoppas bara dom smakar gott sen när det är dags att äta dom. Ha det så gott och hälsa familjen

/Annelie

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Hej igen Klas. Vi hittade visitkortet och firman heter "Centro de jardinagem" i Asseiceira, Tomar

Anonym sa...

Hej !
Tack för svaret:-)
MVH Klas

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

De nada! som man säger här

Anonym sa...

En palm är utmärkt. Den sköter sig själv, behöver inte vattnas när den väl satt sig i jorden, ger skugga och skydd åt annat man vill odla under.
Det enda man så småningom skall tänka på för att den skall växa vidare är att ta av ett par av de nedersta bladen/grenarna någon gång per år. Men vänta med det tills den kommit upp i manshöjd.

Vill ni ha ett annat vintergrönt träd som ger skugga för annan odling (och härliga frukter i april/maj) så plantera en néspera (fr. néflier, vet ej vad den heter på andra språk).
Gunilla i Monsaraz

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Tack för råden.
Har googlat lite och néspera heter Japansk mispel på svenska.

/Annelie