Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2012-12-21

Mycket hund och lite annat


Det var tur att bilen var fullastad med foder när vi kom till hägnet idag för det var tvärslut på torrfoder. Tack vare Maggan Lillvik , Maud och Anneli Nilsson kunde jag inhandla 160 kg vuxenfoder och 10 kg valpfoder! Änglar finns!

Dom har extrasvårt så här i jultider, och det dessutom är kristider, att få ihop tillräckligt med foder så att hundarna kan äta sig mätta därför var det extra roligt att kunna leverera dagens lass. Nu räcker det inte så länge, det går åt 40 kg om dagen + bröd och det lilla köttrens dom får men det är åtminstone ett bidrag.

Hägnet får ett bidrag av kommunen på 700 € och det ska räcka till lön för Carmen, Ricardo, foder, medicin och veterinär. Carmen tjänar 400 € på en heltidstjänst men hon jobbar mellan 10-12 timmar om dagen, 6 dagar i veckan (t.o.m julafton) så det är inte mycket till lön inte. Ricardo är anställd på halvtid och får 240 € i månaden för det, han hinner precis göra rent hälften av boxarna under den tiden, han stannar också ofta längre än den tid han får betalt för.


Jag har fått frågan om det finns något kastreringsprogram på hägnet och tyvärr finns det inget, pengarna räcker inte till. Man förstår att de är beroende av donationer, vilket är svårt då de bara vänt sig till Portugiser hit in tills, de bara haft ett kontonummer som bara fungerar inrikes. Tyvärr ligger dom lite efter och har inte anammat såna bra saker som exempelvis PayPal. Jag har försökt få dom att skaffa ett PayPal-konto men det är trööögt, därför har jag skapat ett och förhoppningsvis fylls det på så att jag kan göra fler såna foderleveranser som i dag.

Nu när vi är fler utlänningar som engagerat oss och dessutom skapar en hemsida www.tomarshelter.com med PayPal (finns här på bloggen oxå) hoppas vi på en förbättring och förhoppningsvis kan vi börja jobba för saken. Sidan är inte klar men vi har börjat skriva och den ska vara både på Svenska, Engelska och Holländska, sprid den gärna :-) Sterilisering här är väldigt dyrt i förhållande till deras löner, en kastrering av en medelstor hund är runt 200€. Vi hoppas kunna hitta en vet som ställer upp till reducerat pris och försöka få hjälp av bl.a World vets som åker världen runt och hjälper till med just sånt här.

Kraken lider av Alopecia tror dom, utlöst av stress och fodret påverkar. Dom försöker bota men även medicinen kostar en hel del.

Det är tyvärr inte så många Portugiser som adopterar hundar heller, så det fylls på hela tiden. Sist jag var där så fotade jag en massa valpar och la upp på Face Book och lyckades faktiskt hitta hem till några av dom. De har en FB-sida men tyvärr är det inte Carmen, som bäst ved vad som händer på hägnet, som sköter sidan och därmed den är dåligt uppdaterad. I Januari ska det vara årsmöte och de har bett mig vara med i styrelsen, om dom nu inte ångrar sig så ska jag försöka göra något åt saker och ting. Ojoj, när jag börjar "tala" om ämnet är det svårt att sluta, så nu tar jag mig i kragen och skriver om lite annat.

En till fantasifull gran, denna är gjord av staniolklädd gren med guldmålade plastmuggar som klockor.

När vi kom hem efter hägnet möttes vi av grannen och en rörmokare som vi tillfrågat om grävning till det kommunala avloppet. Han behövde en bunt papper för ansökan och hör och häpna! Vi hade alla papper så det var bara att kopiera och lämna luntan. Han ska nu räkna på pris och återkomma Måndag (dom jobbar tydligen på julafton) eller Onsdag. Ska bli intressant och se vad det kan tänkas kosta och om han dyker upp som han sagt.

Just nu är Hasse i Lissabon och hämtar goa vänner, Marie-Louise med sina barn David och Sabina som ska fira jul med oss. Det ska bli kul.

Vill ni göra en god gärning och skänka en slant till hundfoder så här i jule-tider så använd gärna Donate-knappen uppe till vänster. Även en liten slant gör gott.

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få.


7 kommentarer:

Maud sa...

Kunde man skicka efter Aurelian eller någon annan vet från RAR och lära upp en lokal vet med deras metoder. Det borde ligga i kommunens intresse också.

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Jag har samlat ihop lite olika organisationer, bl.a Aurelian och ska lägga fram det på mötet i januari. Jag behöver ju deras hjälp och att dom är med på notorna för att få till något, och att någon snackar med kommunen, det är det där med språket igen. Vi håller tummarna att det funkar.
/Annelie

Maud sa...

Toppen. Hoppas de förstår vikten av detta. Lycka till!

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Tack, det lär behövas :-)
/Annelie

Åse Rexius sa...

Hej
Ja det gör en så ont att läsa att hundarna knappt kan äta sig mätta. Jag organiserar mig ju lite i ett hägn i Spanien men skall ändå försöka skicka lite. Gott att du kämpar.

Åse

Anonym sa...

Hej, det är tur att det finns såna som du som verkligen engarerar sig.
Det är så sorgligt att se de utmärglade hundarna. Hoppas att du lyckas med att få kontakt med hundmänniskor på den Face Book sida. Vi skickar snart ett litet bidrag igen.
Här snöar det..... förvånad?
GOD JUL & GOTT NYTT ÅR.
Agneta Åke och Robi

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Åse - Ja Spanien är också ett U-land när det gäller djur tråkigt nog. Man hoppas ju att det ska bli bättre någon gång, under tiden får man hjälpa till så gott det går.

Agneta. Åke o Robi - Visst är det sorgligt att se och det går bara inte att se på och göra ingenting.
Nä, inte förvånad över att det snöar och framför allt inte avundsjuk, hoppas det ger sig snart.

Ha det så gott alla och kram på er
/Annelie