Boka ditt semesterboende i Tomar här
Välkommen till B&B Quinta dos Aromas med självhushåll.

Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2013-01-23

Optikerbesök


Lilla söta Otto har lyckats demolera båda mina glasögon. Råkade lämna dom kvar på rumsbordet under en kort minut och han var snabb som attan. Det första paret gnagde han av halva skalmen på och det andra paret var ena glaset i småbitar, turligt nog sväljer han inte det han tuggar på. Han tycks ha en förkärlek för pennor och glasögon, det mesta annat man råkar lämna på bordet låter han vara i fred - än så länge!
Sent skall "syndaren" vakna - nu rensar vi själva bordet så snart vi lämnar rummet.

Dagens äventyr utspelades således hos optikern.
Här mättes tryck i ögonen, flera olika ultramoderna instrument användes för att kolla andra eventuella fel och vilket synfel man hade. Maskiner jag aldrig varit med om i Sverige. Själva undersökningen gick snabbt. Värre var det att bestämma vilka bågar man skulle ha. Det blev en försvarlig hög på bordet innan beslutet togs.

Som en rymdstation

När vi ändå var där passade Hasse på att kolla sina ögon för att skaffa vettiga glasögon han också. Hit in tills har han kört med ÖB:s 10kr-brillor som han aldrig behövt vara rädd om. Nu blir det till att lära om och vara rädd om de nya inte helt billiga paren, vi får se hur det går.
Det visade sig att han har högt tryck i ögonen och ska tillbaka på en checkup, är det fortfarande högt tryck blir det remiss till doktorn och behandling.
För Hasse gick det snabbare att bestämma vilka bågar han skulle ha, han har inte samma beslutsångest som jag vilket är tur, annars hade besöket tagit mer än de tre timmar vi spenderade där.
Mina glasögon är klara på 2-3 dagar och Hasses på fem dagar. Betydligt snabbare än i Sverige där det tog mellan 4 och 5 veckor.

Hasse i tjusiga bågar tillsammans med optikern

De två sista gångerna jag varit hos optiker i Sverige har varit katastrof.
Där har man fått läsa på en tavla genom en mystisk maskin och dom har bytt miljoner (har det känts som) glas i någon slags båge för att hitta synfelet. Dom har aldrig kollat trycket eller lyst in i ögonen som de gjorde här.
- Ena gången fick jag gå tillbaka för glasögonen hjälpte inte alls, såg fortfarande dubbelt och suddigt. Knäppgöken som var optiker sa att han inte hade beställt glasögon utifrån receptet utan "reducerat" synfelet i beställningen - alltså fick han göra om undersökningen och beställa nya, denna gång med rätt synfel, om ni förstår vad jag menar.
- Andra gången jag skulle ha nya valde jag en annan optiker. De glasögonen hade en suddig fläck på ena glaset i synfältet, högst irriterande. Jag klagade och han mätte och svettades men det blev aldrig riktigt bra, den suddiga fläcken blev svagare men försvann inte helt.

Det ska bli intressant och se hur väl dom lyckas med att få till bra glasögon här i Portugal. Vi fick i alla fall ett stort förtroende för optikern så vi hoppas på det bästa.

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få.

4 kommentarer:

Anna o Jan - Man ser floden sa...

Tråkigt med Hans höga tryck i ögonen. Jan har också högt tryck. Han tar ögondroppar varje kväll. Samma medicin som man ger i Sverige finns här att köpa.
/Anna

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Vi får väl tacka Ottos mumsande på mina glasögon för att det upptäcktes och han kan få medicin i tid.
Inget ont som inte har något gott med sig.
/Annelie

Maggan och Ingemar sa...

Tur i oturen att Otto tog glasögonen kan man väl säga. Nu fick ju även Hasse en koll på ögonen.
Vi kan nog hålla med om att de är både bättre och modernare här nere.
Då tänker jag närmast på alla mina tandläkarbesök. Jag upplevde att de var duktigare här nere än hemma.
Ha det gott och Kram på er.

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Det låter trösterikt, har haft lite ågren för det här med tandläkare, nu känns det som att det finns hopp :)
/Annelie