Boka ditt semesterboende i Tomar här
Välkommen till B&B Quinta dos Aromas med självhushåll.

Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2013-02-06

Prepositioner-rena snurren


I dag har vi blivit riktigt tuktade i det portugisiska språket. På förmiddagen var vi i skolan som vanligt där dagens plåga handlade om prepositioner. Ni kan inte ana hur många varianter som finns och hur många olika sammandragningar man kan göra beroende på kön och så vidare.
Vi fick en uppgift där vi skulle fylla i de prepositioner som fattades, totalt 45 stycken. Det var mycket suckar och stön i klassrummet kan jag lova, ibland var det nästan öronbedövande.
Av dessa 45 prepositioner lyckades jag få hela 13 rätt, något bättre än min äkta hälft :-) De allra flesta var i nivå med oss. Skrämmande med tanke på att vi ska ha ett prov näst-nästa vecka. Visserligen är det ett inofficiellt prov, men ändå...

Magistern var sen så dagen började i cafeterian.

Efter skolan for vi hem och gick en lång runda med hundarna iklädda vintermunderingen. I dag har det blåst isvindar trots solen, det kändes som en klar höstdag i gamla fosterlandet.
Efter lite mat i magen for vi iväg till nästa lektion. Det är en engelsk tjej som undervisar i portugisiska på ett lite annat sätt än i skolan, hon inriktar sig mer på att man ska kunna konversera, dvs tragglar inte bara grammatik. Några aha-upplevelser blev det där. Vi fick först översätta meningar till engelska och sen försöka köra dom på portugisiska, vilket gick ganska hyfsat. Vi har nog lärt oss mer än vi tror.
Vi fick också öva på att säga meningar genom frågor och svar, det gick också ganska bra. Därtill fick vi en hög lappar med namn på familjemedlemmar, typ far - mor - bror - syster osv som vi skulle gruppera. En riktigt rolig övning. En klart annorlunda lektion än vi någonsin haft hitintills och jag tror att det är ett bra komplement till vår ordinarie skola.Nu är vi bra trötta i skallen och lär sova som små dunungar, om vi nu inte drömmer på portugisiska förstås :-)

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få.

4 kommentarer:

Märit i Mariehem sa...

Säger det igen; jag är full av beundran för ert ambitiösa sätt att försöka lära språket så snabbt som möjligt!

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Tack tack. Det är otroligt frustrerande att inte kunna göra sig förstådd så det är bara att kämpa på.
Fattar inte hur en del invandrare som bor i annat land massor med år utan att lära sig språket står ut. Jag skulle bli galen.

/Annelie

Marninger sa...

Hmmm, jag förstår er frustration . . men den där Engeslka tjejen har tydligen läst pedagogik och inser att med rätt metod kan även små barn lära sig.

Vårda henne som ett guldägg!

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Och som små barn är vi :-)
Jag lovar, vi är rädda om henne.
/Annelie