Boka ditt semesterboende i Tomar här
Välkommen till B&B Quinta dos Aromas med självhushåll.

Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2013-02-07

Tragik i köket och socialkontoret


Luften är otroligt fuktig så här på vinterhalvåret och det har satt sina spår på köksinredningen i övre köket. Ribborna, eller vad man nu ska kalla det, i dörrar och lådor har svällt så att ramarna håller på att lossna. Svårt att förklara, ni får titta på bilden. I dag kom Movitaco förbi och hämtade alla luckor och lådfronter för att fixa till det.
Det blir en utmaning att hålla Otto från köket så att han inte river ut varenda pryl vilket han med all säkerhet skulle göra om han fick chansen. Hoppas att det går fort för dem att fixa till det så att allt kan komma på plats igen så snabbt som möjligt.

Tragiskt men sant

Tänk så kul Otto skulle ha...

Vi tog oss äntligen i kragen i dag och for in till Tomar och socialkontoret för att fixa våra "European health insurance card", det där blå kortet ni vet man ska ha med sig när man är ute och reser.
Vi har försökt tidigare men då gick det inte så bra. Som vanligt fattades det något papper, dom ville ha blankett S1 från svenska Försäkringskassan. Nu gick det inte att få ett sådant utan vi fick E104 istället. Otroligt nog godkändes det!
På socialkontoret var dom inte tillåtna att använda kopiatorn så vi fick ge oss ut på stan och hitta någon som kunde kopiera åt oss. För säkerhetens skull kopierade vi vartenda papper, även de papper som egentligen inte behövdes, men för att vara på säkra sidan så... Vi förstår inte riktigt hur dom räknar, det stod 0.25€ per kopia, med 64 kopior (dubbel uppsättning för säkerhetens skull) borde det bli 16€ men vi behövde bara betala 1.65, den matematiken gillas :-)
Tillbaka till socialkontoret  med luntan och så långt var damen nöjd. Men - hon ville ha vissa av papperen i orginal, bl a "Certificado de registo de cidadáo da uniáo eurpeia" men se det vägrade vi lämna ifrån oss. Det fungerar som vårt legitimation fem år framöver så det släpper vi inte. Att få nya kostar 15€ per papper varenda gång någon försöker lägga rabarber på dom, vilket hänt en gång redan.
Damen suckade och sa -Okej vi försöker med kopiorna då. Ska bli intressant och se hur det går. Det lär ta några veckor innan vi vet.

Strutsar vi upptäckte på en granngård idag

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Kul att hitta en blogg om svenskar som flyttat till Portugal! Intressant blogg!
Sjãlv flyttade jag till Portugal -08 och trivs jãttebra! (Fõdd och uppvuxen i Gõteborg men med portugisisk bakgrund) Svârt att hitta ett bra betalt jobb dock ;(
Hoppas ni trivs!

Aura Lourenco sa...

Hej Annelli o Hasse,
Om de skulle krångla och vilja ha originallet, kan man ta kopior och sedan gå till Notarius Publicus - Notário Público- då stämplas det för fullt, kostar en slant men inte lika mycket som att få ny dokumentation/originallet. Och då blir allting godkänt.
Även här i moder Svea kan det krävas Notarius P.
Lycka till med era förehavande.
En hälsning fr snöiga Sthlm...Aura

Märit i Mariehem sa...

Ja, det är minsann inte lätt att klara byråkratin i sitt eget land, så jag förstår att det måste vara något utöver det vanliga att göra det i ett nytt land! Hoppas att det där intyget blir godkänt, annars fick ni ju ett tips här i kommentaren från Aura.

Trevlig helg!
Märit

Märit i Mariehem sa...

Glömde kommentera köket. Så trist att det blev så här, men trä är ett levande material och ger en överraskningar ibland.

Farsan sa...

Hej mina vänner. Kanske om ni kollar på IKEA i Lissabon om dom har en sån grind som vi har hemma i Fagerhult. Kramar från farsan med familj

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Hej Malou och välkommen. Vi trivs som fisken i vattnet.
Trist att tiderna är som de är med kris och allt men det borde vända snart och hoppas du hittar ett bättre jobb då.

Aura - Tack för tipset. Nu ska vi ladda upp med ett antal vidimerade kopior när vi vet vart vi ska vända oss.

Märit - Ja det var ett bra tips, och vi ska ska fixa kopior så vi är beredda utifall att...
Och nog fick vi en överraskning alltid, men grabbarna är duktiga så de lär fixa till det.

Pappa o Ingrid - Det lär nog bli en sådan grind nästa gång vi tar oss till Lisboa. Kompostgaller håller inget vidare för en tung Otto.

Ha det så gott alla och må solen skina över er

/Annelie