Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2013-04-17

Frustration och fint hantverk


Jag gav upp idag! Sista lektionen vi var på skulle vi hålla på med vägbeskrivningar, i och för sig ok men vår lärare gjorde allt så onödigt krångligt. I stället för att gå från A till B skulle man dessutom passera både C, D, E och F. Jag blev bara totalförvirrad och less.
I dag var det skrivning. Den bestod bl.a av långa texter med "hål" i som vi skulle fylla i verb, prepositioner, presens, imperfektgrejer och allt möjligt. Det största problemet var att det var en miljon nya ord så vi fick sitta och slå i ordböcker för att få ett hum av textens betydelse, en del ord fanns inte ens i lexikonen. När det kommenterades sa han bara : Då har ni dåliga lexikon. Det var droppen! Dessutom blir jag galen på lösbladsystemet. Tanken är säkert god att ge oss kopior på sidor ur en lärobok för att spara pengar. Problemet är att det är ett j-a bläddrande hela tiden för att leta reda på vad man behöver veta just då. Det hjälper inte att skriva datum på dom för att på så sätt hålla en viss ordning för samma papper kan användas ena veckan för att sedan användas igen tre veckor senare. Hua, nu blev det mycket gnäll men jag var så frustrerad idag så hade jag öppnat munnen hade säkert 1000 grodor hoppat ur munnen.
Hasse kommer fortsätta och jag kommer sno på i hägnet på Måndagarna så jag hinner till Emmas lektioner istället. Det vore sjutton om man inte skulle kunna lära sig lite i alla fall.

Så! Färdiggnällt! Vi har hört talats om att det skulle finnas en azulejos-verkstad här i Tomar men ingen vi frågat har vetat var. För ett tag sen, när jag surfade runt på nätet, hittade jag en artikel på portugisiska om azulejos i Tomar. Med hjälp av Google fick jag ett hum om var den låg och att det var sju kvinnor som jobbade ihop.
Nåväl, vi hittade dit idag och blev riktigt överraskade. Dom har en hel verkstad där, de drejar och skapar olika saker i keramik och de målar allt för hand. Dessutom tycker vi att de var oförskämt billiga.

Kannan gick på 8 € och muggarna 3 € styck

Vi hade funderingar på att döpa vårt hus till Quinta dos Burros vilket vi förstått av bl.a Glorias kommentar inte är så lyckat. Nu när vi var hos dessa kvinnor tänkte vi beställa en azulejos att sätta på väggen, vi frågade dom om vårt tänkta namn och de mer eller mindre bröt ihop och sa não não, så det får vi slå ur hågen. Nu blir det till att gnugga geniknölarna. Vi har en förebild till vår azulejo och hon vi talade med har fått direktiv om vad vi vill, bl.a byta ut hästen mot en åsna. Hon ska skissa ett förslag utan namn och är vi nöjda så har vi en fin bild att mura in i väggen om en månad. Spännande.

Vår förebild

Vägg i vägg med azulejosen ligger tändsticksmuséet så vi passade på att kika in även där. Där fanns en pratglad museimänniska som berättade allt möjligt och omöjligt om tändstickor. Det är en privat samling på 40 000 askar från hela världen som donerats till kommunen. När han fick veta att vi var från Sverige visade han den svenska avdelningen och han fick dessutom en del info om Krüger och Toll av Hasse, så nu vet han ännu mer.

Skepp byggt av brända tändstickor

Här har dom virkat spetsar runt tändsticksetiketter, vilket pillgöra

Många rum fyllda med tändstickor var det att gå genom

Vår ciceron

Svenska avdelningen

Askar både högt och lågt

Förr användes askarna för att utbilda folk, här är det både recept och info om faror i hemmet


Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få.


7 kommentarer:

Maggan och Ingemar sa...

Vilken snygg kanna med muggar....vill också ha. För att inte tala om skeppet vilket konstverk. Så kul med en samling tändsticksaskar, låter intressant.
Här har uppe i Tyskland har vi också haft varmt, trodde vi skulle behöva långbyxor när vi kom hit upp ....men än så länge är det shorts och linne som gäller. Vi får väl se hur länge det håller, om en vecka ska vi vara i kalla Sverige.

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Nästa gång (för det blir det hoppas jag) ska vi ta med er dit...

Ni tar väl med er värmen och det fina vädret till fosterlandet så att ni kan fortsätta med shorts?

Kör försiktigt och må så gott
/Annelie

Louise Gillberg sa...

Hej Annelie!

Jag jobbar med att sälja kemikalier till bl.a tändstickor runt om i världen (bl.a Swedish Match). Hade muséet någon hemsida kanske? hade varit jättekul att se.
Pussa hundarna o ha en skön helg.
Hälsningar från Göteborg
Louise (med hunden Sonia från Rumänien)

Anonym sa...

Kul med tändsticksmuseet för en som jobbat bl a på Swedish Match. Det missade vi när vi var i Tomar för sådär 20 år sedan.
Men det var inte så väldigt mkt "förr" som tändsticksaskarna hade recept etc. Jag har flera som jag sparat här i Monsaraz med bra recept på, inköpta för max 10-15 år sedan (gjorda av Sw Match i Portugal förstås).
/Gunilla i Monsaraz

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Hej Louise och Gunilla, oj säljer du kemikalier för tändstickor, det måste vara lättsålt för det brinner ju upp hela tiden, okey det var ett dåligt skämt.
Jo museet är väldigt väl uppbyggt och alla askarna är synliga, han som för dagen skötte museet var inte helt insatt i Ivan Kruger-s skapande av säkerhetständstickan men Svenska tändsticksaktibolaget var väl representerat där, och det var som sagt många askar som påminde om våra mjölkförpackningar med sina recept och olika lärospån.
Hasse i Tomar.

Marninger sa...

Var tog den duktiga språkpedagogen vägen? Hellre våga en groda och kunna vara social än att kräva perfektion och bli eremit, - det är min paroll!

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Jag går på lektioner hos Emma istället. Där får vi öva att prata, att säga hela meningar och i dom ingår verb så det blir som två flugor på en smäll. Skam den som ger sig. Tredje gången gillt - det är tredje läraren :-)
/Annelie