Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2013-05-09

Facklor och konstiga vägbeskrivningar


Den 25 maj ska det vara ett fackeltåg med 100 riddare här i Tomar. Dom har bett oss nyportugiser om hjälp med att tillverka dessa facklor och det har vi ägnat en del av dagen till. När vi väl hittade dit vill säga. Dom hade sagt var vi skulle vara och när vi kom dit hängde en lapp på dörren att workshopen var flyttat till ett annat ställe, det stod inte var det var, bara ett telefonnummer. Vi ringde och fick efter mycket om och men en slags vägbeskrivning. Vi åkte åt det håll dom beskrivit men där hittade vi inget. Vi var tvungna att åka och ladda telefon, och bara det är en historia för sig. Med nyladdad telefon kunde vi ringa igen och fick nya uppgifter med ett bynamn och ett restaurangnamn och en mycket vag vägbeskrivning.

Klippning och slipning av manchetterna

Borrning av skaft

Hålgörning i manchetterna

Vi var i närheten av vår veterinär så vi gick dit och frågade om dom visste och det gjorde dom. Nu fick vi en annan vägbeskrivning, helt åt andra hållet på andra sidan av stan. Vi hittade till slut restaurangen, där blev det ett samtal till och en engelsman kom och mötte. Han ursäktade sig med att evenemanget blivit flyttat i sista stund och ingen hade vetat vart det skulle vara, därav den knapphändiga lappen på dörren. "Tänk på att detta är Portugal" sa han med ett leende. Till slut kom vi fram och hann hjälpa till lite med att klippa och slipa plåtbitar (ska fungera som ljusmanchetter) som det sen gjordes hål i, kapa och borra hål i träpinnar innan det var slut för dagen och alla åkte till ett café för lite chatt. I morgon ska vi dit igen och göra klart facklorna.

Lite trevligt samkväm efter arbetet

Ladda telefon kan vara ett litet äventyr också. Laddar man hos en återförsäljare tar Vodafon en avgift så vi tänkte vi skulle lära oss att ladda genom Multibanco. En slags bankmaskin där man kan betala räkningar och sköta andra bankaffärer, ibland kan man t.o.m hämta ut pengar i en del av dom.
Nåväl, killen i butiken skrev ner på en lapp hur vi skulle knappa på maskinen. Vi prövade men hittade inte menyerna han skrivit ner. Tillbaka till butiken för att fråga och han hänvisade till en annan maskin. Inte heller den eller den tredje hade de menyer vi ville ha så det blev till att gå tillbaka till butiken och ladda telefonen. Vi får pröva att klara oss på egen hand nästa gång i stället.

På promenaden i morse såg jag en lila blomma som utmärkte sig bland alla andra lila blommor. Tänkte den skulle bli fin på bordet och gick ut på ängen för att plocka den. Fick en liten överraskning, det var ingen vanlig stjälk på den. "Stjälken" var säkert 10 cm bred och alldeles platt, på den växte små blad ut så det ser nästan ut som små armar och ovanpå detta en lila blomsterkrona.
Vi gick dit igen med en minispade för att gräva upp och ta med hem men nu har det blivit så hårt i jorden så spaden blev alldeles knycklig, inte bästa kvalitén precis. Vi får gå dit med en större spade och göra en insats istället. Dom kommer snart plöja upp ängen för majs-sådd och då går den hädan om vi inte gör en insats.

Fotot taget i skymning, ska försöka få en bättre bild i morgon. Blomman är verkligen annorlunda

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få.


3 kommentarer:

Anna o Jan - Man ser floden sa...

Jag laddar mobilen över interbanken den portugisiska). Lätt som en plätt. Vår bank har i alla fall en förenklad sida på engelska./Anna

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Vi har inte lyckats hitta något sån´t på vår bank BPI, vilken har ni? Eller så är det så enkelt att vi inte fattar...
Ha det så bra
/Annelie

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Anna - Jag gick in på banken och hittade en meny där man kunde betala telefon, hade ingen aning... Tänk vad man får lära sig av sina bloggvänner :-) Tack snälla.
/Annelie