Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2013-05-21

Rejäl ocker av aningslösa


Jag tror vi hade lite tur när hamnade här i Tomar och hade Chavetejo som mäklare. Dom var och är otroligt hjälpsamma, har man en fråga dom inte kan svara på så tar dom reda på det. Vi fick stort förtroende för dom från början, de berättade om hela proceduren, radade upp kostnaderna som var i samband med köpet, ledsagade oss till skattemyndigheten där de stod i kö med oss, samma sak hos notarien, dom var med och ordnade bankkontakten och dom var med till en advokat. Vi visste redan innan vad han skulle kosta för att genomföra köpet samt registrera oss hos elverk och vattenverk, 600€+moms, dvs 736€ för allt.


Samma tur verkar inte våra blogg-cyber-vänner (som blivit våra vänner i verkligheten också) haft.
Dom har hittat ett ställe strax utanför Obidos dom gärna vill köpa. Vi var med och tittade på stället vilket inte mäklaren var så glad över. Han vill ju inte ha någon utomstående som lägger sig i. Jag tyckte han var riktigt slajmig.
Han har också hänvisat till en ren ockeradvokat. Den advokaten vill ha;
800€+moms för hjälp med skattefrågor, 740€+moms promissory contract (skuldbrev tror jag), 1200€+moms för lagfartsreg. Allt detta blir den nätta summan av 3370€ inkl moms, att jämföras med våra 736€, nästan 5ggr mer!
Vi tipsade om vår advokat som de kontaktade och han åtog sig mer än gärna jobbet för samma peng som vi betalat.
De hade tur som hade några ”insiders” (oss) de kunde fråga vilket många inte har och de stackarna får betala överpris. Det är för jäkligt när de som säger sig hjälpa en passar på att salta räkningarna i hopp om att hugade spekulanter inte har en aaaning.

Stackars Otto. Han och Loffe busade hej vilt i köket nu på kvällningen. Plötsligt hör vi ett himla brak. Han hade fastnat med halsbandet i en kökslåda och den for ut med ett rejält brak. Först trodde jag att hela köksbänken for men tack och lov var det ”bara” lådan. Han blev så rädd så han kissade på sig och var helt knäckt en lång stund. Han har nog inte lärt sig något men det har vi. Nu åker halsbandet av när vi inte är på promenad. Vem vet, nästa gång kanske han fastnar i något värre.

Har man inte jobb så fixar Otto det

Tur han kan få tröst hos Loffe.

Runt omkring oss ändras landskapet. Vi har förstått att det är väldigt bra betalt för majs och nu rycks olivträd upp med rötterna lite överallt för att göra plats för majsodlingar. Inte så vackert precis men kanske det ändå kan hindra lite vind när den vuxit till sig. Vi bor i ett riktigt blåshål. Vi behöver bara gå runt kurvan så är det lugnare. Det ska bli intressant att se hur majsfälten runt omkring påverkar oss.

Här stod fullt med olivträd för en stund sen

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få.

3 kommentarer:

Leena sa...

Stackars Otto! Hundar som har så god hörsel också och att en låda brakar i närheten av en kan göra vem som helst nervklen.

Skumt med en mäklare som inte uppskattar att man tar med sig fler, inte direkt kul att gynna en sådan när den försökt lura på dem extra dyra omkostnader.

Aura sa...

Hej Annelie o Hasse,

All ära åt er som hjälpte paret med huset i Óbidos. Sådana mäklare och advokater finns överallt på jorden. Du får ett nytt ord till din vokabulär "vigarista" = en person som luras, en ockrare.

Jag hade bott i Sverige i 25 år, ägt min lägenhet i 20 år, var allvarlig cancer sjuk och när jag rådfrågade en kvinnlig Afi mäklare i Märsta där jag bodde om hur mycket lägenheten var värd, så blev i stort sätt av med min lägenhet. Det har nu gått snart 8 år och jag kan än idag mardrömma om hur det gick till med min lägenhet. Jag talar svenska obehindrat.

Jag vet också att det kan gå illa till i Portugal när man är obevandrat i språket, det kan gå illa till även för en portugis om det handlar om en snäll person. Hajarna är alltid beredda att glufsa i sig en bit till. Girighet är visa människor födda.

Tack för er öppenhet, det är många som läser er blogg och får ett hum om vad det kan kosta att ordna alla papper i Portugal. Må alla som kommer ner inte ta illa vid sig när de stöter på problem, må istället kunskap vidarebefordras som ni gör.

En solig hälsning från Stockholm
Aura

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Leena - Otto tog nog inte så stor skada, han går fortfarande nära lådan, kanske det beror på att spisen är ovanför och där kan man kanske stjäla mat :-)

Mäklaren, säljaren, besiktningsmännen och förmodligen advokaten också var vänner. Inte det bästa läget precis.

Aura - Tack för dom snälla orden. Tråkigt att det gick illa för dig. Det finns lurifaxar överallt och det är alltid de snälla och godtrogna som hamnar i kläm. De andra tycks alltid klara sig.
Det är lätt att gå i fällan när man ingenting vet, därför skriver vi om vad som händer oss och andra så ingen ska behöva råka ut för samma saker.
Jag kanske ska tillägga att mäklaren och säljaren är holländare, så det är inte bara portugiser som är inblandade. De allra flesta vi träffat på är och har varit fantastiska människor. Men undantag finns alltid och dom kan man ju inte haka upp sig på.

Ha det så gott alla

/Annelie