Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2013-05-08

Rost och färdigmålat


Det är något mystiskt med våra rostfria saker här. Knivar och andra grejer som vi haft i massor med år och som har diskats i diskmaskin under alla år utan problem rostar här. Kan inte begripa vad det beror på. Med jämna mellanrum får vi rengöra dom med så´nt där stålullsliknande jox för att få dom blanka igen. Kan det vara vattnet, diskmedlet (samma märke som i Sverige men kanske annat innehåll) eller är det själva diskmaskin? Fattar nada. Någon som har en idé om vad det kan bero på?

Knepigt med alla rostfläckar

Jag har varit på den månatliga Coffe Morningen idag. Alltid trevligt att träffa andra ny-portugiser och göra nya bekantskaper.
Hasse var i skolan istället och tragglade nya verb. Måste ju säga att han är uthållig som inte ledsnat än. Jag föredrar Emmas lektioner istället även om det kostar, dock inte så mycket, 4€ per lektion är överkomligt. Där får vi lära oss mer vardagliga saker, nu senast hur det kan vara på en bilverkstad. Bra att veta lite om bildelar och så´nt. Hon är av uppfattningen att vi ska lära oss det grundläggande först och inte krångla till allt med alla varianter som finns för då blir vi bara förvirrade. Det gillar jag.

Nu är det färdigmålat på undervåningen. Tack och lov var det så nymålat så det räckte med att måla över allt det nymurade, det blev inga färgskarvar så jag slapp måla om hela väggarna. Tur var det att vi hade färgskvättar kvar. Det enda krångliga var i duschen för den burken hade jag inte märkt. Målade med alla möjliga färger innan jag hittade rätt burk. Färgerna ligger ganska nära varandra och det är svårt att se vilken av nyanserna det är man använt då färgen är blöt. men till slut fick jag till det. Hurra!

Bara smådetaljer kvar såsom elurtag och en lucka till proppskåpet.

Hasse har målat färdigt muren, så nu är den vit och fin, det syns inte att den blivit skarvad. Vi får se hur vi gör med andra halvan av muren. Kanske det blir som Marninger föreslog, att vi låter växter klänga på den. Enda utmaningen där blir att hålla Otto borta så han inte river upp all växtlighet, vilket han mer än gärna gör.

Uppfräst framsida, målad mur och Otto-gropar i jorden. Duktig vovve, tänk om han kunde gräva där vi vill ha grävt!

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få.

8 kommentarer:

Åse Rexius sa...

Jaha
Nu målas det. Vi som fick bo där omålat, fy för den lede.
Vad fint det blev på framsidan. Ottogroparna syns inte alls.

Förhandlingarna på gården fortskrider så nu kanske man kan följa med på coffee mornings snart hahaha.

Kramar

Åse

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Ni slapp i alla fall översvämning denna gång :-)

Spännande, klart ni ska med på en Coffe Morning då.

Ha det så gott, kram och lycka till

/Annelie

Maggan och Ingemar sa...

Så fint det blev både inne och ute. Kan rosten bero på luftfuktigheten kanske? Håller med dig om språklektionerna, det måste vara enklare att lära sig på det sätt som Emma gör. Lycka till med lektionerna.

Marninger sa...

Här kan ni läsa lite om varför "rostfritt" stål ibland rostar:
http://www.varim.se/$-1/file/korrisionsrapporten-2011-lag-1.pdf

Marninger sa...

PS
Kan det vara så att diskmaskinen är annorlunda konstruerad och olika metaller kommer i kontakt med varandra under diskningen? I så fall kan det bli galvaniska strömmar som bryter hål på de oxidskikt som normalt skyddar de "rostfria" prylarna och i den aggressiva miljön i diskmaskinen kan sedan allt hända.
DS

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Maggan och Ingemar - Tack tack, en vacker dag blir det färdigt - hoppas jag. och en vacker dag kan vi göra oss förstådda också - hoppas jag :-)

Marninger - Tack för länken, vi ska läsa och se om vi kan bli kloka. Kanske är det vattnet, vi kanske ska gå till firman där vi köpte maskinen, antagligen har dom hört detta förr. rapport kommer om vi kommer på vad det beror på.

Ha det så gott alla

/Annelie

Anna o Jan - Man ser floden sa...

Har ni testat vattnet? Kanske en bra idé så kan ni felsöka efter resultatet ni får.

Vi ska testa vårt brunnsvatten men eftersom vi bara kan göra det i Beja (ca 8 mil enkel resa), har det inte blivit av ännu. Vi dricker det ju INTE./Anna

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Det är så många kommentarer att jag inte vet riktigt var jag ska börja, men.
Jo målningen har blivit bra och vi är nöjda, och för er som följer oss kan se på bloggen att det närmar sig slutet, när det kommer till rosten är det nog ingen dum ide att testa vattnet, men sen är ju luftfuktigheten enorm på vintern, så vad som är hönan och ägget, vem vet.
Hasse