Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2013-06-04

Galna elregler


Det här med el blir bara mer och mer komplicerat. Inte nog med att vi inte kan hänga tillbaka taklamporna för att inspektören ska kunna kontrollera att allt är rätt kopplat, nu är det nya rön om vattenledningarna. Eftersom det är gamla metallrör i väggarna ska alla krananslutningar i badrummen jordas var för sig + att fönsteret ska jordas. Huset är byggt 1986 och nya komplicerade regler kom 2007. Då huset byggdes användes vita plaströr för elledningarna i väggarna. Dessa är inte tillåtna idag och eftersom vi kopplar in 3-fas räknas det som nybyggnation. Vi kan ju inte bila upp varenda vägg, tak och golv så det synligt vita skärs bort så det inte syns sen är det bara att hoppas att de inte går in i rören med kamera eller nåt.

Ormbon överallt

Vi behöver fixa lyset på vinden också. I dag är det bara ett vitt plaströr som kommer upp ur golvet och hänger i en krok i taket med en naken glödlampa. För att det ska följa reglerna måste ytterligare ett proppskåp installeras på vinden där elen ska komma från huvudskåpet på undervåningen = mer uppbilade väggar m.m. Det har vi inte lust med så för tillfället blir det inget lyse på vinden, det får vi lösa senare.
Allt i köket måste separeras, ugn för sig, spis för sig, diskmaskin för sig osv. Och överallt måste trådarna bytas ut. Tack och lov kan vi använda de flesta rör som redan finns, det ”enda” vi behöver bila upp mer är i badrummet. Tur att det inte blivit renoverat än.

Vi hade hoppats och trott att allt skulle vara löst till nästa vecka men så blir det nog inte. Själva arbetet lär bli klart men inte det byråkratiska. Inspektionen tar tid på sig men Bruno har fått med sig papper och ska förbereda allt så långt det är möjligt. Först ska elbolaget hit och kolla vad det kommer att kosta att installera 3-fasen, de skickar sedan en räkning som vi enligt Bruno inte ska betala förrän inspektionen är klar annars kan det dra ut ännu längre på tiden. Efter det ska jobbet göras klart, först då kan vi hojta på inspektörerna och har vi tur kommer dom inom 14 dagar. Låter det krångligt? Mycket är mysko här men detta tar nog priset. Hade vi vetat vad som väntat vete 17 om vi gett oss på det. Just nu lever vi med skarvsladdar och stearinljus, som tur är funkar köket ett tag till sen får vi väl använda nedre köket ett tag. Tur att vi inte har gäster än.

Rörigt värre

Jag har återuppväckt gamla kunskaper idag. Vi har satt upp fina blomsterhängare eller vad man nu ska kalla det, såna där grejer man hänger amplar i och då måste man ju ha fina amplar också. Så idag har jag gjort en ampel i makramé av sisalsnöre och pärlor, det blev riktigt fint. I morgon blir det en till så de kan hänga på var sida om dörren. Det var riktigt kul, kom inte ihåg exakt hur man gjorde och då är det tur att man har internet och youtube. Där kan man hitta allt man vill veta. En riktig guldgruva.

Nygamla kunskaper, inte så snygg blomma men den blir det nog

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få.

2 kommentarer:

Maggan och Ingemar sa...

Ja det är nog tur att ni inte har en kristallkula för att se in i framtiden vad som väntar :) Men problemen är till för att lösas, och det fixar ni även om det tar lite tid. Ampeln var ju jättesnygg. Tror bestämt att jag måste sätta mig och leta på internet jag med :)
Ha de gott.

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Tack tack, det finns massor med bra videos, här är en; http://youtu.be/ly5KrpE4DGE dom säger inte ett ord men visar väldigt tydligt. Lycka till

Ja, är det något man får lära sig här så är det Tålamod :-)

Ha det så gott
/Annelie