Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2013-06-09

Uppdatering om hundhägnet


Jag har inte skrivit så mycket om hägnet på sistone, jag har varit så frustrerad på utvecklingen så det har inte funnits energi till det. Men här kommer nu en lång uppdatering.

Vi volontärer håller på att ge upp när det gäller hägnet. Vi vill göra något åt situationen men dom jobbar för att det mesta ska vara som det alltid varit. Ena mailet efter det andra från dom är enormt oförskämda och de kommer med alla möjliga anklagelser.
Mandy och jag var på studiebesök på Cedar Centre som har ett kanonställe, de tar verkligen hand om djuren. De blev inbjudna till oss för att delge sina synpunkter, ge tips och råd hur hägnet kunde utvecklas.

Staget som ska hålla upp taket hänger löst i luften

Nedrasade betongbjälkar

Det största rådet från dom var - sjuka hundar och de som var livrädda som ingen kunde komma nära låt de somna in för att ge de andra en chans att få ett bättre liv. Brigitte och jag gick igenom alla hundar och kom fram till att minst 25 mår så dåligt att de borde få komma till hundhimlen.
Hägnet tog dit den s.k veterinären och hon hittade bara 5! Den veterinären sa också att en hund med en enorm mage hade en infektion och gav henne medicin, tiken nedkom några dagar senare med 7 valpar. Ingen veterinär man har förtroende för precis.
Hon tyckte också att hundarna hade blivit magrare och ordinerade ris till dem. Men ris blir de inte tjocka av, det är ju ett dietfoder.

Hål i golvet fullt med skitvatten

Fler hål

En som inte vill vara där den är

Att dom blir magrare och magrare beror mer på att det är överfullt och enormt stressande så de kan inte tillgodogöra sig fullfodret ordentligt.
När jag sa till henne att dom fightas pga trängseln och stressen tyckte hon att – det gör ju alla hundar. Visst men dom fajtas inte för att döda. Hon tycker det är helt ok med 15-20 hundar på 15-20m². Var och varannan dag är det enorma fighter där hela flocken ger sig på en liten stackare, har den ”tur” så överlever den.
Nu har dom fått för sig att fighterna beror på - ena dagen för att det är något i maten och andra dagen beror det på att dom inte får uppblött bröd längre.

"Takbjälke" hoplappad med en bit plåt och ståltråd

Cedar Centre tog över 5 valpar för att försöka hitta hem till dem. 2 har nu dött i parvo och det har dessutom spridit sig bland deras övriga hundar. Men hägnet skyller på andra, de inser inte att smittan finns i hägnet och de valpar som dött på löpande band finner de alla möjliga orsaker till, allt utom att smittan är ”inarbetad” i väggar och golv.

Valpkammaren där parvon frodas

Att Carmen blev förgiftad av medlet mot fästingar som spreds i hägnet beror på henne själv, absolut inte på giftet. Och att det är alla dessa råttor som släpar med sig fästingar in bortser dom helt från. Nu har fler blivit sjuka efter att ha jobbat där, mag- och ögoninfektioner. Ska bli intressant och höra deras förklaring till det.

Råttor i mängder

Oss utlänningar har de inte slängt ut än, men det är väl bara en tidsfråga. Det sista var att vi inte gör något, bara kritiserar! Att vi är där och jobbar, köper mat och andra förnödenheter, engagerar folk, skaffar hem till hundar, lagar och fixar betyder inget. Det dom vill ha är reda pengar, dom är sura för att jag handlat grejer för donationerna som kommit genom mig. På sistone har jag inte handlat något då de fått både stora foderdonationer och mediciner, dom pengarna är vikta för att låta hundar somna in och det gillas inte.
Tyvärr blir jag mer och mer övertygad om att det är stora business för vissa inblandade och att det är därför dom vill fortsätta i gamla fotspår då inga redovisningar eller insyn fanns.
Portugiserna som har åsikter om hur hägnet sköts har blivit förbjudna att komma dit och avstängda från Facebook.

Lås till kennlar som hänger på en liten vajerbit

Det är ett politiskt parti som vill komma dit och inspektera och tala med dom om situationen. Då fick de panik och började måla utsidan på byggnaden och en del väggar inomhus, att sen taket håller på att ramla in har dom missat, eller att det är stora hål överallt där avföring och annat elände fastnar och som dessutom är olycksrisker för alla som jobbar där har dom förträngt. Bara det är vitt så är det bra.

Hägnet har och håller på att bli anmälda till myndigheterna från flera håll, och i det skick det är kommer det förmodligen att stängas ner helt och hållet. Vi är några som försöker hitta en lösning för att rädda åtminstone de hundar som har en chans att bli adopterade. Jag har pratat med de donatorer som givit pengar på sistone och erbjudit mig att betala tillbaka gåvorna men dom vill avvakta för att se om vi kan få till en lösning på eländet. Vi är väldigt tacksamma för det för lyckas vi kommer dom behövas.

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få.


3 kommentarer:

Maud sa...

Ärligt så hoppas jag på att det blir en kontroll och att hägnet får stänga. Detta får inte fortsätta. Usch vilka inskränkta människor som har misskött det så länge. Egoister av värsta sorten. Hoppas ni hittar någon lösning för några av dem...

Åse Rexius sa...

Hej Annelie
Vad tråkigt att det går bakåt igen. Ni har ju kämpat så hårt och gjort så många förbättringar.

Jag har ju inte sett så många hägn i mina dagar (bara 2) men jag drömmer fortfarande mardrömmar om hägnet i Tomar. Jag tycker att det måste vara helvetet på jorden. Och då har ni ändå gjort så många förbättringar.
Tänker på er, vaje dag.

Åse

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Vi hoppas också på en stängning och det snarast. Tråkigt nog är myndigheterna här (liksom i Sverige) ganska tröga när det gäller djurskydd.
Otroligt nog är Fatima och anhang STOLTA när dom visar upp sitt "fina" hägn!!! Kan bara inte fatta att dom inte ser misären.
/Annelie