Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2013-09-22

I huvet på Hasse


Det är så att jag vill förmedla ett par saker som jag har tänkt på.
 Det första kommer sig av att jag läste en blogg som skrivs av en kille som heter Jan och bor med sin fru nere I Alentejo. Han skriver nämligen om att han var till sin bygghandlaie i byn som ligger i deras närhet, och han tänker på att när han handlar så är alla så trevliga och hjälpsamma så att det kan ta en evighet att genomföra ett inköp, det kan vara två expediter som tar sig gott om tid med kunden och detta måste bli hemskt ineffektivt och höja priset på varorna, eller minska lönsamheten. Vi här i Tomar har lite samma erfarenhet, och då speciellt när vi handlar i stora moderna matvaruaffärer, vi lägger upp varorna på bandet som leder fram till kassan men där tar det totalstopp, då varorna inte kan passera utan expediten ska läsa av varan och sen stoppa ner den i en plastkasse ibland kan det komma ner tre fyra varor men alltsom oftast bara en eller två per kasse, vilket gör att om man handlar lite mer varor kan man ha tio, ja tjugo kassar med sig ut, dels tar det en j-a tid, men förbrukningen av kassar, vi talar säkert om tusen om dan i en kassa. Jag tror att man skulle kunna sänka matpriserna med fem till tio procent om man hade det svenska systemet.Så Janne har nog rätt i att ineffiktiviteten kan ha bidragit till Krisen.


En annan sak, jo det här med bränderna här i Portugal, mellan 2007 och 2011 har 280 personer blivit dömda för att ha anlagt bränder, dom flesta har fått vilkorliga domar så det är bara 6% som har behövat sitta I fängsligt förvar. Hitinills i år har man gripigt 59 personer för brott i samband med skogsbränder, sju brandmän har dött i arbetet, enbart under Augusti startade 7000 bränder och 10 000 brandmän är i tjänst under hela dygnet, har vi 10 000 brandmän I Sverige? Den avbrända ytan i år beräknas till cirka 94 000 hektar.
Här kan man följa var det brinner, sidan uppdateras hela tiden Forest Fire

Öde och förstört

Det här måste ju vara en utroligt kostsam sak för det portugisiska samhället, inte bara i förlorad mark utan slitaget på utrustning, personal, helikoptrar.
Man talade tidigare om kostnader på en miljard € hitills i år.
En teori är att eukalyptusträd kan självantända pga de eteriska oljorna de avger och att när skogsägarna inte får avverka så tänder dom på för då måste de avverka, jag vet inte om det stämmer.
Här i Tomar grep man en 19 årig grabb och en äldre kvinna som hade startat fyra bränder och som jag fattar det för nöjes skull. Nu går vi ju mot den kallare årstiden så nu kanske det lungnar sig lite, och om det inte gör det så får vi väl försöka glömma bränderna med hjälp av grannens vindruvor som vi skördade igår och som är ett utsök vin om sex veckor, och om det börjar brinna under tiden så har han kvar några flaskor sen förra året.
Det var allt gott folk.

Hasse vid knapparna med några funderingar.

Annorlunda tistel som har ovala kardborrar

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få.
0 kommentarer: