Besök och rök


Det blev en dag på Cedar Centre idag där vi var tre volontärer så rengöringen gick undan. Vi hann gå ut med hundar och pyssla om åsnorna (mer om åsnornas sorgliga historia där tänkte jag skriva i morgon) lite extra innan jag for vidare för att besöka några bloggvänner, Helmer & Maria. De bor i närheten av CC, bara 15 minuters väg därifrån, och naturligtvis var jag tvungen och hälsa på när jag fick reda på det. Dom bor på en jättefin liten quinta och det var jätteroligt att träffas. De bjöd på kaffe och hembakade kanelbullar, åh så gott det var. Vi pratade bl.a om att det var svårt att hitta olika livsmedel som vi som svenskar är vana vid, däribland vaniljsocker. Deras besökare hade haft med sig en massa burkar av just det och de var så gulliga och delade med sig så nu har jag vanilsocker. Hurra! Och tack än en gång Maria och Helmer för ett trevligt besök.

Besök hos Helmer och Maria

Just nu är Portugal höljd i rök, i alla fall den centrala delen, dock inte pga skogsbränder utan  mer eller mindre alla tycks bränna sitt trädgårdsavfall plus lite till. Det finns inget miljötänk här, de bränner allt som man kan sätta fyr på, målat virke, spånskivor, däck, plast, you name it. En svensk miljöinspektör skulle få hjärnblödning. Stundtals är röken så häftig så det svider i ögonen, folk med astma kan inte må bra just nu. Hela vägen från Miranda do Corvo till Tomar var dimmig av alla brasor. Jag försökte ta foto i farten, hade en långtradare i hasorna så det gick inte att tvärnita och köra in till kanten så att det blev någon bra bild men man kan få en aning i alla fall trots fartränderna.


Hasse har fortsatt med badkaret och nu är det lösgjort och ska bäras ut i morgon. Det satt som berg i väggen och han fick bända och bryta duktigt för att få loss det. Undrar just hur dom lyckats få in all betong bakom karet, det måste ha varit en del pyssel med det.


Nå´n som vet vad detta är? Frukten var jättetaggig och inget man plockar utan handskar precis.

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få.



Kommentarer

Kan det vara en sorts kastanj?
Vaniljsocker har jag med åt dig är det något mer du kan komma ihåg så här i sista veckan? Bara att ge en vink för vi åker till Ullared i morgon. Kul att ha bloggvänner så nära. Hälsa alla svenskar!
Kram
Tror inte det är kastanj, det var mer som sylvassa kaktustaggar på frukterna.

Åh va härligt med vaniljsocker, det kan man inte få för mycket av :-)
Skulle bli jätteglad för Citronpeppar, glöggkryddor (om det går att få tag på nu, men julhandeln har säkert startat), Kardemumma och Sirap.
Hasse önskar sig sprayfett och konserveringsolja på sprayburk 2 burkar av varje, finns på Biltema om ni har vägarna förbi och om plats finns. Och Svennes kaviar om plats finns i kylskåpet :-)

Jag är säker att svenskarna hälsar tillbaka.

Ha det så gott och kör försiktigt.

Kram
/annelie
Unknown sa…
Hej!
Tack för ett trevligt besök hos oss i Podentes. Alltid kul att träffa andra svenskar i Centrala Portugal.
Taggiga frukt är en kastanj.
Hälsningar Maria och Helmer
Åse Rexius sa…
Ja jag kommer ju ner strax efter jul så glöggkryddor kan jag fixa men det kanske ni vill ha före jul.
Men fundera gärna nu så tar jag med.

Resan inbokad 26/12-7/1. Eventuellt blir det en resa innan dess också (om pepperna är klara)

Kramar
Maria och Helmer - Skönt att prata svenska med nå´n annan än Hasse ibland, men det kändes konstigt :-)
Är det ätkastanj då? Hästkastanj har ju "mjukare" taggar dessa var som kaktusnålar.

Åse - Vi funderar...
Hoppas alla papper blir klara snabbt så gården äntligen kan bli er :-)

Ha det så gott alla
/Annelie
Unknown sa…
Hej igen! Har inte smakat på kastanj än. Men har läst mig till det och frågat runt här, och de säger att det är äkta kastanj. Från det ena till det andra så har vi beställt ny trappa till vinden i kastanj! Ibland blir det mycket av kastanjen. Ha det gott och rosta ett par och smaka.
MVH Helmer och Maria
Kul, då kanske man törs plocka nästa gång man ser dom.
Den trappan blir nog snygg :-)
Ha det så gott
/Annelie
Unknown sa…
Hej morfar. Jag längtar tills de att vi kommer ner till er.
MVH/ Sofia

Populära inlägg i den här bloggen

Gäster upplever genuint lantliv

Vilket mörker

Finbesök idag