Boka ditt semesterboende i Tomar här
Välkommen till B&B Quinta dos Aromas med självhushåll.

Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2013-11-27

Mer oliver och sällskapsdjur


Hej på er, det är jag Hasse som har fått äran att skriva ikväll.
Egentligen har väl dagen varit ganska lugn, vi har hålligt på och skördat lite mera olivrar, och vi fick nog ihop cirka 80 kilo till, till dom 80 vi redan har. Imorgon ska vi ju till två olika skolor och plugga portugisiska så då blir det ju inte att plocka några men vi har väl tänkt oss att ta ett tag med olivrarna på Fredag och kan vi ordna med två säckar till så har vi nog en 25 liter olja till, och 50 liter totalt tycker vi nog inte är något att skämmas över, det enda är att vi blir tvungna att köpa ytterligare en tunna till för den vi har rymmer bara 30 liter, faktum är att vi måste köpa två för jag har beställt ytterligare 30 liter olja till Annelies tvåltillverkning. Så innan allt är klart så har vi nog en 80 liter olja i huset, och här har vi aldrig sett vaken beskämpningsmedel eller några andra kemiskapreparat användas så oljan är kanon.

Plockar för fullt, i dag satt vi skönt  i ordentliga stolar

Resultatet när allt ris är borta. Ser inte mycket ut för världen...

...och här är dagens arbete i säck för att vänta på pressning

Jag läser i svenska tidningar att det är olika smaktillsatser och gifter i viner som finns att köpa i Sverige, här på landsbyggden är det nästan helt okänt, så åker ni till Portugal köp erat vin på barer eller lokalt av en vinbonde då är det både godast och hälsosammast.
En annan sak, jo Annelie har provat det nya täcket på Triggo och det passade perfekt, så nu ska han visst få ha det på sig på nätterna så att han inte ska behöva frysa över vintern, för nu är Vintern här.

Hm, undrar just vad dom har i vagnen

Pyjamasen på, han fick också ett fint täcke från England dock inte lika tjockt som damernas på Cedar Centre

Det kan möjligen låta löjligt för er men vi fryser så vi har filtar över bena så här på kvällarna, och på nätterna går temperaturen mer ända till minus, minst två grader kallt, fy fan. Enda glädjen med vintern är att den åttonde blir det jullunch här hos den lokala byföreningen, så dit ska vi, och att det talas om att staden ska sätta upp 3500 lampor som julbelysning så det bir nog vackert, även om det för oss känns lite konstgt att fira jul helt utan snö, det är lite udda att kunna sitta ute mitt på dagen i T-shirt och dricka kaffe när solen värmer.

Loffe kröp in under nätet hela tiden...

...vilket Otto gärna utnyttjade
Hasse vid knapparna.
Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få.


5 kommentarer:

Aura sa...

Hej Hasse,
titta på detta....Free Energy Generator...Kan det vara sant?
http://vitaminl.tv/video/1180?ref=fbs

Ni får göra i ordning lite oliver att ha i salladerna...olivförberedelse /inläggning av oliver på portugisiska..."curtir umas azeitonas"...(utöver all olivolja...tänkapå att ha oljan i mörka flaskor)...

kopiera till ett blad... det får bli ert skolarbete....och sätt igång att översätta...jag kan korrigera det åt er i efterhand...

Como curtir azeitonas?
Queria curtir azeitonas, de modo a que dessem para guardar por uns bons meses...
Será melhor retalhar, britar ou deixar inteiras?
Primeira vez que estou a tentar tal proeza, rsss......

Melhor resposta - Escolhida pelo autor da pergunta.....

Costumo retalhar as azeitonas, ficam mais suaves ao paladar.
Depois de lavadas, com luvas calçadas, dou um golpe em cada uma, não muito grande.
Coloco-as numa tigela grande e escaldo com água a ferver; aguardo uns minutos, escorro essa água e cubro as azeitonas com água bastante fria.
Durante uma semana, vou mudando a água das azeitonas duas vezes por dia, para eliminar a acidez.
Nessa altura, transfiro as azeitonas para frascos grandes (por conveniência minha, pode usar um pote de louça vidrada, que não precisa de tampa), tempero com um punhado grande de sal grosso, limão em pedaços (com casca), três ou quatro dentes de alho descascados e ligeiramente amassados, duas folhas de louro, orégãos e cubro bem com água fria.
Nunca se mexe nas azeitonas com as mãos, para não as estragar! Ao fim de cerca de uma semana já as pode começar a usar, mas convém provar...
Esta é uma das formas mais antigas de curtir azeitonas.

Se não as quiser retalhar, tem de as escaldar mais vezes, pois a acidez é mais difícil de eliminar.

Os frascos que uso têm capacidade de cerca de 2 litros e deixo-os tapados só com um guardanapo de papel, para não criar bolores.Mantenha os frascos ao abrigo da luz solar.

Lycka till
Aura

Åse Rexius sa...

Ja vårt vin har inga kemikalier eller tillsatser. Gott är det dessutom.

Jag hoppas verkligen jag får köpa ett par flaskor av er olivolja för min är slut.
Jag har alltid köp i petflaskor av bönder vid sidan av vägen i Grekland. Den oljan har varit kanon men jag tror er är minst lika bra.

Det skall bli intressant att se hur kall vår gård är nu på vintern. Vi packar med varma kläder och flanellpyjamas hahahaha.

Åse

Maggan och Ingemar sa...

Då var det ju synd att vi inte stannade längre och hjälpte er också att plocka oliverna :) Men vi köper gärna några flaskor vi också, nästa gång vi ses.

Märit i Mariehem sa...

Så härligt att kunna göra egen olivolja!
Det är alltid så intressant att läsa om vad ni har för er i Portugal. Skulle vi ta oss för att åka ner dit någon gång, så bokar vi hos er!

Snart är trista november förbi och vi håller just på att förbereda ett litet adventsfirande tillsammans med några vänner. Och snart är det jul och sedan är vi på väg mot ljuset och värmen igen...Låt det gå fort! :-)

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Aura - Hej Aura, jag ställer mig lite tveksam till att dom kan lysa överhuvudtaget, att tändaren ger en viss spänning stämmer men, dels laddar han jorden som dom andra grejorna inte kommer i kontakt med och hade dom gjort det hade det bara blinkat till.
Jag har översatt receptet och vi ska prova det men även lagra en del traditionellt i vanlig saltlake.

Åse -Hej Åse vi får väl se hur mycket vi har när det är klart , men det ska nog gå, kylan är nog inte det värsta utan det är fukten så man måste vädra på dagtid när det är varmt av solen för att försöka hålla torrt inne,

Maggan & Ingemar - jag säger som tidigare det ska nog gå, hur har ni det i Marroco, eller är ni fortfarande på väg, och det är skördetid nästa år också.

Märit - Jo Märit, visst är det kul med egen Azete, och vi tycker att den är riktig god, jo vi längtar nog alla till våren även om vi här har lite längre dagar än ni har i Sverige, och som sagt, vi ska på Jullunch den åttonde och luncherna där brukar vara både rikliga och trevliga.

/Hasse