Boka ditt semesterboende i Tomar här
Välkommen till B&B Quinta dos Aromas med självhushåll.

Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2013-11-21

Ovanlig skoldag


I morse vaknade vi till en rejäl frostmorgon, kallt och ruggigt, inte riktigt vad vi är vana vid än. Våra bloggvänner Maggan & Ingemar lämnade oss idag för vidare färd mot Marocco. Det blev allt lite tomt när dom åkte.

Frost, brrrr

Lönn i höstskrud, vi slipper inte undan

Det här med diet har gått åt fanders. Under veckan i England ökade mitt omfång en del, närmare bestämt hela 2,5kg. Tanken var att det skulle försvinna då jag kom hem men det har varit lite problematiskt, eftersom vi fick besök - man kan ju inte gå på diet då heller. Idag stöp föresatserna igen. Nya försök får det bli i morgon.
Det var skoldag och när vi kom dit stod alla i entrén och väntade på lärarna. Vi skulle rosta kastanjer och dricka aguapé. Det är lite roliga lektioner då de varvas med språklära och traditioner och idag handlade det alltså om kastanjer.
De hade med två säckar kastanjer som vi skulle snitta, annars exploderar dom i elden. Därefter kom dom med salt som ströddes över och samtidigt stänktes det vatten på dom.

Kastanjerna snittas

Redo för elden

Förklaringar på portugisiska, vi fattade en del i alla fall

De rostades på tre olika sätt för att visa hur det kunde gå till, dels i en speciell stekpanna, dels i några speciella kannor och till sist över öppen eld där kastanjerna lades på glöden och täcktes med ris som sen fick brinna.

En variant, i speciell "stekpanna"...

...nästa variant, en speciell kanna med hål i botten...

...och det traditionella sättet i glödande kol...

...som sen täcktes med ris som fick brinna

Här kratsas de färdiga kastanjerna ur glöden. 

Färdiga att ätas

Till detta serverades aguapé och lite olika viner folk hade med sig. Det är så skoj när något sådant här arrangeras, helt annorlunda lektion än man förväntat sig.

Upphällning pågår


Vår fröken Madalena

Dessutom hade några bakat olika kakor så ikväll blir det ingen middag då magen redan står i fyra hörn. En mycket trevlig och lärorik lektion

Och till sist goda kakor

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få.


3 kommentarer:

Maggan och Ingemar sa...

Tusen tack för 2 jättetrevliga dagar hos er. Det hoppas vi få göra om någon annan gång.
Även jag ökade under de här dagarna så nu blir det smalmat några dagar framöver samt helst lite mer motion :)
Tycker det verkar vara en mycket trevlig lektion ni hade. Vi har nu hunnit vara in i Spanien och bytt gasoltub så nu behöver vi inte vara oroliga för att gasolen ska ta slut om det fortsätter vara kallt på nätterna. Stor Kram till er.

Åse Rexius sa...

Jag tycker era lektioner verkar vara roligare än våra, och mer lärorika.

Det skulle varit roligt att varit med. Nu är det inte så jättelång tid tills vi kommer ner ca 5 veckor. Om vi nu inte skriver 2/12. Vi har inget hört mer än att ärendet skall tas upp 25/11 i kommunhset.

Åse

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Maggan o Ingemar - Det var superkul att ha er här, det blev allt lite tyst när ni for. Absolut att det ska bli fler gånger :-) Kör nu försiktigt och ha halsduken redo

Åse - Man kanske inte lär sig så mycket portugisiska på alla lektioner men istället får man lära sig om kulturen vilket inte är helt fel.
Hoppas verkligen att slöhögarna tar upp ärendet den här gången, dom kan ju inte skylla på valet igen...
Fortsätter dom så där hinner ju hela vintern gå innan det blir något. Håååååller tummarna.

Kram på er allihop och ha det så gott
/Annelie