Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2013-12-08

Årets första jullunch


Just nu är det inte så jättemysigt. Visserligen är vädret vackert med strålande sol och klar himmel men det är kallt. Sista natten var riktigt kall och solen har inte riktigt lyckats värma upp världen igen. Inte har vi fått ordning på elen heller så huset blev klart utkylt. I morgon ska Hasse ner till elbolaget och be att dom höjer från våra 15A till 20 eller 25A, då kan vi förhoppningsvis köra värmepannan igen så huset inte blir så hiskeligt utkylt. Jag tycker man ska söka reda på vilken / vilka apparater som drar så mycket ström men det är något som tydligen får vila till framtiden.

Idag var vi så på årets första jullunch i Folkets hus i Carril. Kul att se vilka rätter dom bjuder på då det är en genuin jullunch, inte tillrättalagd för oss utlänningar. Det var massor med folk och fint uppdukat och det var många volontärer som var med och arbetade både som kockar, diskare och servitörer, en fantastisk uppslutning.

Grillning pågår

Först serverades en kycklingsoppa med några slags gryn i. Vi försökte lista ut vad grynen kunde vara men lyckades inte, kanske någon av våra läsare vet. Det var i alla fall inte bönor eller pasta kom vi fram till.

Kycklingsoppan med ???

Därefter kom grillat kött, både fläsk- och nötkött med ris, pommes frites och sallad. Nu stod magen redan i fyra hörn men man gör vad man kan för att få plats med lite efterrätt, och det bordet gick inte av för hackor som vanligt.

Efterrätterna, mums mums

Man får som sagt inte ha bråttom här i Portugal. Varje rätt tog sin timme så hela lunchen varade lite mer än tre timmar.

Hårt arbetande servitörer

Kom att tänka på när jag bodde i Jämtland och volonterade på Folkets hus i byn. Varje Fredag var det familjekväll då det serverades mat till gammal som ung, ett mycket trevligt och populärt arrangemang. En dag blev en nyinflyttad storstadsmänniska involverad och han krävde att från beställning till servering skulle det ta exakt sju minuter! Den stackarn hade fått både hjärtattack och hjärnblödning här.

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få.

4 kommentarer:

Aura sa...

Hej Anneli,
Ang. soppan, jag har just köpt ett paket sådana, det brukar finns i orient- turkiska, arabiska mataffärer i Sverige - på engelska står 100% durum wheat semolina. Det ska kokas så det blir "al dente", m.a.o med lite tugmotstånd, men antagligen har soppan stått o väntat och då har dessa små pasta hunnit bli pufsiga. Det kallas "massa pevide" på portugisiska. Köps i små paket, det finns också som stjärnor och bokstäver och används alltid i soppor speciellt för barn.
"Pevide" är namnet/ordet för de fruktkärnor som finns i mellon, pumpa. Därav "massa (pasta) pevide
(samma form som fruktkärnorna)

Må så gott
Aura

Aura sa...

tillägg

Maten ska inmundigas, avnjutas, man ska smörja kråset...dessa sammankomster är båda fysiska och sociala möte
Ge er själva tid att njuta av flera middagar...
Må så gott
Aura

Åse Rexius sa...

Hej Annelie
De där semolinagrynen är ganska vanliga i Spanien också har jag för mig, ja i många medelhavsländer.

Ofta blir de lite slemmiga när de stått på för länge men annars är de ganska trevliga tycker jag.

Trevlig julunch!

Åse

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Ja dessa semolina var säkert al dente från början men soppan hade säkert varit klar ett bra tag för dom var allt annat än al dente. Men smaken på soppan var det i alla fall inget fel på, den var god.
Och visst vänjer man sig vid dessa långa luncher, de är riktigt trevliga så tiden flyger.

Ha det så gott alla
/Annelie