Boka ditt semesterboende i Tomar här
Välkommen till B&B Quinta dos Aromas med självhushåll.

Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2013-12-06

Elen löst?


Hej det är jag Hasse som får skriva lite idag.
F-n va trött jag blir på det här med elen, men nu har vi fattat att vi bränner mer än vi trodde, på ena fasen tar vi ända upp till 18 ampere och eftersom varje fas bara får ta 15 så går huvdsäkringen, men på Måndag ska jag åka ner till elbolaget och höja det till 25, och då vore det f-n om det inte slutar krångla.

Festligare var det att se dingpannan Loffe försöka fräsa upp grannens tomt, grannen Antonio sa va bra då kanske jag slipper göra av med soppa i jordfräsen, så det var lite av (hi fiwe) för Loffe.


Och smutsig blir man av att rota bland blommor och blader

Men mest har dagen gått ut på att besöka den lokala marknaden, för min del främst för att mina gamla sandaler har gett upp, men det var fel årstid för den stilen, nu var det bara varma "fårskinns"isolerade dojor, den stilen av eleganta som jag vill ha lös med sin frånvaro. Men jag gick loss ändå med två par nya byxor och två nya tröjor, nu kommer jag att vara om inte snygg så åtminstone lite bättre klädd på jullunchen på Söndag, och det känns bra.
Humorn var att Annelie fick känsla för att bli snygg hon också så hon köpte ett par nya stövlar, (ni skulle se dom, dom är snygga som sjutton) så nu vill hon ha lite nya kläder som passar till stövlarna, tyvärr så erbjuder väl inte Tomar något enormt utbud så jag har föreslagit henne att åka till någon större stad, som Lissabon eller Porto, vi får väl se hur det blir.

Annelie hittade goa tofflor

En annan sak, är att jag läste att det finns skolor i Sverige som förbjuder eleverna att i julsånger att säga ordet Jul, för att skolorna ska vara islamistiska från och med i år, och att ordet Jul skulle kunna kopplas till en icke islamstisk heldag.
Här är Julen rätt viktig och ingen strävar efter att avskaffa denna kristna tradition.
Hasse vid knapparna.

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Blir lite konfunderad angående elproblemen?

3x15 ampere skall klara en belastning av ca 9900 watt. Snabb eller trög säkring?
Detta förutsätter en spänning på 220 volt och att belastningen är jämnt fördelad över faserna.

Kan kanske vara läge att se över var den konsumtion av effekt äger rum, dyrt och varmt om inte annat.

MVH / Åke i götet

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Hej Åke, Ja det är lite konstigt det hela, för jag har varit av samma uppfattning som du, nu är inte det här tre st. säkringar, utan det är en ganska stor apparat som tar hand om alla tre faserna så den går inte att påverka, och jag är inte helt säker på att vi verkligen har 45 amper ibland tror jag att det bara är 15 som kan användas var man vill på faserna, Det låter knepigt, men jag hoppas att det klarnar lite mer i morgon när jag har varit till elbolaget.
Skriver Hasse.

Anonym sa...

Hej Hans, förstår att detta verkar mycket mystiskt.
Om jag får gissa ( är ingen elektriker ) så är apparaten en transformator där en fas går in och 3 olika linningar simulerar 3 fas på utgången?

Här bestämmer tyvärr storleken på transformatorn hur mycket effekt som kan tas ut och en kraftigare säkring kanske inte är lösningen.

Är som sagt är, ingen elektriker och kan ha helt fel:-) MVH / Åke