Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2014-06-09

Suck och stön


Hitintills har nya skolan varit gansk ok, har fattat det mesta, men nu kör det ihop sig. T.ex orden för vet; conhecer och saber (själva grundorden som sen ändras med person). Båda betyder vet men det ena är när man vet något rent fysiskt och det andra när man vet hur göra något (det är så som läraren förklarat). Det innebär att man får analysera vad som sägs och vad som ska sägas, det går absolut inte av sig själv kan jag lova. Jag gjorde fel på alla uppgifter, tänkte inte lika som läraren, och jag var inte ensam.
Inte kändes det bättre när Åse slog upp ett verb och dess böjningar i sitt lexikon. Där fanns 13! olika sätt att böja verbet beroende på tid och rum (svenskan har fem enligt henne). Till det ska läggas att det ändras med vilken person det handlar om, alltså fem grupper till. Det blir 13x5=65 varianter av samma verb! Inte undra på att även portugiser kan ha svårt med sitt språk. Måste erkänna att just nu känns det ganska hopplöst, speciellt som jag har en förmåga att blanda ihop dom, många är så lika, som ter (att ha), ler (att läsa) och ser (att vara) som sen helt plötsligt blir tenho, leio, sou när jag gör det. Eller när du gör det blir det, tens, lês och és.

Det finns en förkärlek till bidéer här och jag har en i mitt badrum som inte används. Den bara står där, är ful och tar upp plats. Har grunnat lite på vad man kan göra med den och tänkte först på att ha någon konstgjord blomma i den. Men alla konstgjorda blommor här är så otroligt fula så det fick bli riktiga istället. Grunnade också på vad man skulle ha i botten och hade tur att Åse och Lasse (dom hade inte tur däremot) måste bygga om poolen som visade sig vara ett fuskbygge av stora mått. De skulle byta poolduk och det visade sig att den låg direkt på jorden så det blev ett nybygge där. Och jag kunde skära loss en bit av poolduken, ett perfekt underlag till min blombidé, det var bara att sticka lite hål i den.
Ser klart mycket finare ut nu än innan.


Ibland vill man ta sig ett glas vin men jag lyckas aldrig dricka ur. Det blir ett glas eller två och sen glömmer jag bort flaskan, och nästa gång jag vill ta ett glas är det odrickbart och allt får hällas ut. Känns lite slösaktigt så idag har jag faktiskt köpt en liten flaska så jag inte behöver hälla ut så mycket nästa gång jag blir sugen på ett glas :-)

Druvorna växer, dock ej vin-vindruvor, detta är ät-druvor. Ska bli kul att smaka då dom väl blir klara.

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få
4 kommentarer:

Aura sa...

Hej Annelie,
Man kan spara vinrester som iskubber och använda i gryttor, såser när man väl lagar mat eller marinera kött i.

En varm hälsning fr en ljuvlig varm Sverige
Aura

Annelie i Caldas da Rainha, Portugal sa...

Smart Aura, har inte tänkt på det men nu ska jag spara och frysa in. Tack för tipset

Anonym sa...

Väldigt vacker bidé och ett förskräckligt svårt språk. Jag är imponerad att du tydligen klarar dig ganska bra ändå med språket.
Agneta & R

Annelie i Caldas da Rainha, Portugal sa...

Ja visst blev den fin.
Ett och annat ord har fastnat, det stora problemet är att inte blanda ihop alla verb. Jag pratar mer som ett barn, typ "Titta lampa" :-) Men det är bara att traggla vidare
Ha det så gott och vov till Robi