Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2012-10-10

Trevligt möte och välgörenhet


I dag är det andra onsdagen i månaden så det var dags för Coffe-morning i Tomar. Som tidigare var det jättetrevligt, vi drack kaffe och lärde känna nya människor. Nu börjar folk komma tillbaka från sina semestrar så det var många som slöt upp idag.
Första gången vi var på träffen, som ni kan läsa om här, skickade jag med getmjölkstvålar med Carolyn som har B&B:et där vi bodde i vintras för att sälja till sina gäster till förmån för hägnet.
Hon hade lyckats sälja allihop så nu har vi 50 € att köpa hundmat för och ta med på Lördag när jag ska till hägnet och volontera. Där var också lottförsäljning till förmån för hundarna där vinsten är en matkorg, vi köpte några lotter men lär inte vinna som vanligt.

Carolyn, Iris och jag ska göra en hemsida tillsammans för hägnet. Den kommer bli på portugisiska förstås, Carolyn fixar den på engelska, Iris ordnar holländska och jag tar hand om det svenska och gör själva sidan. I dag finns det ingen hemsida för hägnet och en sådan behövs verkligen för att dom förhoppningsvis ska nå ut till framtida donatorer och ännu hellre hitta hem till hundarna.
Vi fick också reda på att det finns ett barnhem här i Tomar. Portugal Friends som ordnar dessa Coffe-mornings har ett lotteri varje år till jul för att få ihop pengar till julklappar till barnen och jag har lovat bidra med vinster i form av presentpåsar med lite tvål, cerat, salva och dylikt. Det känns bra att kunna bidra med något för att glädja barnen.

Efter träffen tog Iris och Raol med oss till en portugisisk restaurang dit inga turister hittar. Den låg tämligen undanskymt i ett oansenligt hus en bit utanför city. Vi har åkt förbi där flera gånger och har aldrig begripit att där fanns en restaurang.
De bakade ett bröd med korv i som var jättegott i en öppen spis inne i lokalen och där gjorde dom också i ordning ny och fräsch sallad för varje gäst som kom. Vi åt traditionell bacalhau som är Portugals nationalrätt, gjord på kabeljo eller torkad torsk. En rätt som sägs kunna tillagas på lika många sätt som det finns dagar på året. Bacalhau är även det portugisiska namnet på torsk. Just denna vi åt idag tyckte inte jag var någon större hit men Hasse gillade den.

Vem kan ana att det ligger en restaurang inne i hörnet här?

Längst bort står tanten och bakar sitt korvbröd

Hasse har börjat riva det nedre köket idag. Ut åkte diskbänken och ”kylskåpet”, en tingest gjord i betong som höll maten sval förr (inget vi använde oss av, omöjligt att göra rent då väggarna i det var av grov obehandlad betong). Det är en sak jag funderade på. I ett varmt land som detta borde det finnas jordkällare men ingenstans har jag sett någon. Det skull ju vara perfekt att förvara frukt och grönsaker i då det är svalt i en sådan. Hm, kanske något vi skulle lansera, gott om sten finns det ju.

Diskbänken väck

Så här fräscht var det bakom diskbänken

Här fanns en gång en spis och ett "kylskåp"


3 kommentarer:

Märit i Mariehem sa...

Det är extra roligt att äta på restauranger som inte är så turistiska. Antar att ni kommer att besöka den fler gånger.

Det är skönt att få riva ut gamla ofräscha kök och sätt in nytt. Gör ni det jobbet själva?

Anna o Jan - Man ser floden sa...

Vi har också funderat på jordkällare men jordkällare á la Sverige fungerar inte på samma sätt i Portugal. Tumregeln tycks vara att marken har den temperatur som är luftens medeltemperaturen under året. Alltså är jorden kanske mellan 15-20 grader. Därför ingen svensk jordkällare som ligger mellan 7-8 grader.

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Märit - utrivningen och grundjobbet gör vi själva medan Movitaco får i uppdrag att bygga och sätta upp skåpen. Dom gjorde ett så bra jobb och inte blev det mycket dyrare än om vi skulle ta Ikea.

Anna o Jan - Det var synd, tänkte inte på det där med luftens temp annars hade det ju varit perfekt.

/Annelie