Boka ditt semesterboende i Tomar här
Välkommen till B&B Quinta dos Aromas med självhushåll.

Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2013-03-10

GPS-gnäll


I morse lastade vi hundarna i bilen och for till Ericeira  för att hämta sängen. Ericera ligger strax utanför Lissabon vid kusten väldigt nära Sintra, därför tänkte vi ta en tur dit när vi ändå var i krokarna. Vädret var lovande under vägen, förhoppningar fanns om sol men ack vad vi bedrog oss. När vi kom till Ericeira blåste det enormt och det kom regnskurar, inte så många och allvarliga dock. Vi blev bjudna på kaffe och som sig bör kom vi in på det här med djur för Vanessa hade hund hon också. Jag berättade att jag letade efter en rescue-åsna och hon visste ett hägn i Mafra så till slut blir det nog tillökning i familjen.

Det blev inte många bilder under dagens sightseeing, men en vacker utsikt blev det ändå

Efter att vi lastat sängen och kommit överens om att bli vänner på FB styrde vi kosan till Sintra. det var överfullt med turister och vi for mot toppen för att försöka hitta slottet som vi naturligtvis inte hittade. Men vi stannade i en skogsbacke och gick en sväng med hundarna och ni kan aldrig ana vad som hände. Det började ösregna! Det var bara att bege sig tillbaka till bilen och börja färden hemåt. Och här börjar mitt gnäll.

En av alla "kåkar" i Sintra

Promenad innan störtskuren kom

En fin damm där man inte fick släppa bl.a sköldpaddor eller guldfiskar

När vi for i morse bestämde vi oss för att ta motorvägen ner mot Lissabon. Det gick alldeles utmärkt att knappa in Vanessas adress på den fasta GPS:en i bilen. Värre var det när vi skulle hem för då ville vi inte åka motorväg utan åka på landsväg.
När man knappar in färdvägen väljer GPS:en automatiskt motorväg, det finns en funktion där man kan välja bort vissa vägar vilket jag gjorde. Det är bara det att man måste välja bort varje enskild motorväg (och det blir många under en resa) och för varje man väljer bort söker apparaten en ny väg och petar därför in andra nya motorvägar. Jag höll på att bli tokig och Hasse blev stressad för på så sätt lyckades vi komma tillbaka till Loures hela tiden. Hemresan som skulle ta lite över två timmar tog därför minst fyra timmar. Grrr.

Skräp!

Önskar att det fanns ett sätt att välja bort ALLA motorvägar med ett enda kommando men icke. Undrar hur 17 folk gör som navigerar runt hela Europa och t.o.m ner till Afrika med sina apparater. Men dom kanske inte har den fasta GPS:en med TomTom (läs tom tom som i totalt tomt). Det är en helt värdlös apparat dom satt in i bilen. Hädanefter får det bli minidatorn, den lyder i alla fall.

Även om hundarna legat mest still i bilen i dag är dom totalt utpumpade och det snarkas i alla hörn. Det är ett äventyr för dom bara att åka bil. jag tror att vi får släpa ut dom på kvällspromenaden.

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Jag förstår frustrationen! På den GPS vi har kan man välja att den ska föreslå en rutt utan betalvägar. Det brukar fungera jättebra. Man slipper motorvägarna och får se lite annat. En Garmin är det vi har. Hälsningar Ulla i Baiao

Anonym sa...

Vanlig karta av aktuellt datum och Via Michelin eller Google Maps med färdvägar fungerar bättre än GPS.
Vi hade GPS i en hyrbil i Sthlm en gång och fick uppmaning att ta till vänster norrifrån efter St Eriksbron och hade i så fall hamnat i Karlbergskanalen.
Risken med GPS är att man stirrar sig blind på apparaten och inte vet var man egentligen är.
Det är som med ungdomar uppvuxna med kalkylator som inte vet om 8 x 5 är 400 eller 4000 när de knappat in fel...
Gunilla i Monsaraz, där det också regnar som aldrig förr under våra drygt 20 år.

Aura sa...

Hej Annelie o Hasse,
Kåken på bilden är med all säkerhet Palácio da Pena, Pena Slottet, med alla märkliga färger o tornar.
Sjön ser ut att vara en av de sjöarna i den biologiska trädgården, där exoter = exotiska träd fr alla världshörn finns. Portugiserna var de stora sjöfararna, och tog med sig träd o växter till hemlandet fr sina resor.
Hemma i Sverige finns en del exoter (de flesta fr nordamerika) på Ekolsunds arboretum (gamla väg mellan Sigtuna o Uppsala vägskäll).

Nästa gång ni åker till Sintra måste ni in i själva innerstad o sedan upp till palats, men det bär uppåt, uppåt. Därifrån har man en fantastisk utsikt, snurra på huvudet 360 grader så ser ni statyet på berget.
Snart blir det vår.
Må så gott....Aura

Åse Rexius sa...

Hej
Skall ni skaffa en åsna? Vad kul. Det finns nog många rescue-åsnor som ni kan få ta hand om. Vilken bra idé. Det vill jag också ha i Portugal.

Den 2/4 kommer vi, om vi får. Det skall bli roligt att träffas.

Åse

Aura sa...

Hej Anneli o Hasse,

Måste korrigera ett fel, det är nämligen Botaniska Trädgården, icke Biologiska trädgården, som jag skrev tidigare.

Må så gott
Aura

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Ulla - Synd att Renault inte var klokare men som tur är har vi ju lilldatan med map Point, den funkar kanon.

Gunilla - Tur att ni inte löd GPS:en. Nog stiirade vi oss blinda på apparaten igår, vi hade absolut ingen aning om var vi var. Men man lär sig av sina misstag.

Aura - Kul att få veta lite mer. Nästa gång ska vi fara dit i vackert väder och utan hundar, de är ju inte välkomna där precis. Har åkt vägen Sigtuna-Uppsala massor med gånger men hade ingen aaaning.

Åse - Jag har letat som en galning efter en rescue-åsna, trodde också att det skulle finnas många men så verkar det inte vara. De hägn jag hittat behåller sina åsnor men nu har jag fått några namn jag kan kontakta. Det får bli när regnet lugnar sig för vi har inget väderskydd för några djur än.
Ser fram emot vår träff, Hasse jobbar på för att det ska bli klart för er :-)

Ha det så gott alla
/Annelie

Lola sa...

Vi har en Panasonic-gps, flera år gammal, och då kan man välja tex inga motorvägar, snabbaste väg, kortaste väg, vackraste väg osv. Jättebra o vi har bilat ner till Portugal o Gibraltar med den.