Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2013-10-17

Inte lätt få kontakt ibland


Vi har ju beställt lite grejer till Triggo, bl.a ett sele, från Tyskland. Transporten härifrån gick med DHL och man kunde följa paketets resa. Den 9 okt stod det att paketet kvarhölls någonstans här i Portugal för kontroll för att det var skadat. Det låter ju bra. Den 14 okt kom ett väl hoptejpat paket och man antar ju då att allt var ok eftersom det levererades utan kommentarer. Men nä då. Körpisken var avbruten på två ställen, högst irriterande.

I tre dar har jag försökt få kontakt med DHL i Portugal för att klaga och idag lyckades jag hitta ett kontaktformulär på deras hemsida där man kunde klaga (dom vill nog inte ha klagomål för det var väl gömt). Dom ringde tillbaka och det visade sig att det är posten här som schabblat. Alltså ner till posten med div papper för att gnälla men se det gick inte. Gnälla får jag göra hos posten express i Torres Novas som dessvärre bara kopplar bort telefon och är lika hemliga som DHL om var dom finns. I morgon blir det en resa till TN för att leta reda på deras poststation och läsa lusen av dom. Måste säga att jag är riktigt irriterad nu och den röda Klagoboken kommer användas om dom inte fixar till det.

Mer strul. CV2:an är ju fortfarande registrerad i Sverige och igår lyckades vi få tag på Slöhögen på sitt kontor så han inte kunde smita undan vilket han är duktig på. Han ringde och kollade med Lissabon varför inte kommunikationen funkat och det visade sig att vi måste fara till ambassaden i Lissabon med alla papper så att de kan tala om för bilregistret att bilen ska ur svenska systemet. Återstår att se om det funkar. Det konstiga är att allt flöt på när det gäller motorcykeln, den är avreggad i Sverige. Så konstigt.


Nu har vi lyckats få reda på vad den saftiga slemmiga frukten är för något. Den heter Diospiro på portugisiska, eller Persimon / Japansk persimon och även Kaki  på svenska (kärt barn har många namn). Den är släkt med Sharonfrukten som är en förädlad art från Persimonen. Den fick namnet Sharon för att den förädlades i Sharondalen i Israel. Tänk vilka kunskaper man får ibland.

Försöker hitta ett bra billigt boende i London där jag ska sammanstråla med en kompis efter åsnekursen. Inte lätt minsann. Någon som har bra tips?

Ett jättestort tack till Anneli N som donerat till åsnetäcken. Nu är två täcken säkrade, tack snälla både från mig och åsnorna som kommer få en torr, varm och skön vinter.

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få.


4 kommentarer:

Maggan och Ingemar sa...

Persimon har jag hört talas om och sharonfrukt är gott.
Kan ni beskriva konserveringsoljan och sprayfett lite bättre, har kollat på Biltema, men vet inte riktigt vilken produkt det är. I övrig är allt klart.

Maggan och Ingemar sa...

Hittade på http://www.jula.se/search-result/?q=Sprayfett liknande kan det vara det Hasse vill ha? amma med oljan.

Aura sa...

Hej Annelie o Hasse,
Ang. fikon - det är som med sommaräppeln för äppelmos och höstäpllen.
Dina fikon blir mogna senare och jag undrar om trädet får tillräckligt med vatten.
Farbrorns fikon heter Figo Pingo Doce ( fikon dropp sött - de liknar tårar eller dropar och är söta)....här får du lite recept
...det värsta är att du får översätta...eller....
http://www.mytaste.pt/p/de-doce-de-figo-pingo-mel.html

Ang. vanilj socker så kan man göra egen...Açucar de baunilha ....
Ta 2 vaniljstång...du kan ta bort kärnorna och spara dem...eller använda allt...kör i mixern väl..
lägg till 500g socker...kör allt tillsammans i mixer...passera allt genom en tunn sil...lägg i torr glassburk...låt vila i ett par dagar...simsalabin...

Gelatin...GELATINA EM PÓ SEM SABOR...eller...GELATINA SEM SABOR... finns i pulverform och säljs i pappburkar (burkarna liknar bakpulver i SVE)....

Lycka till..En varm hälsning
Aura

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Hej Maggan och Ingemar, Hasse återkommer i morgon. Han forskar...

Aura - Aha, det blir riktigt vaniljsocker m a o. Har inte tänkt på det förut men det svenska är en blandning av vaniljarom, florsocker och potatisstärkelse, en ren fejk alltså. Så det jag hittat här är en riktig produkt. Tack för tipset, ska testa att göra eget.

Gelatin och AgarAgar (vegetabiliskt gelatin) har jag hittat här, däremot inte pektin. Nu går det ju att använda båda har jag upptäckt efter att ha googlat.

Kul att få veta lite om fikonen :-)

Ha det så gott alla och kram på er
/Annelie