Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2013-10-16

Köksstök och åsnesele


Det blev lite köksarbete och omhändertagande av resten av pumpan och annat idag. Av pumparesterna blev det pumpamarmelad med wiskey, ska bli spännande att se hur den blev, den behöver stå till sig ett par dar. Egentligen skulle det vara syltsocker i men det går ju inte att hitta här och inte hittar jag pektin heller så den fick koka extralänge istället, vi får se hur det blir i slutändan.

Pumpamarmelad med wiskey

Nu har fikonen våra börjat mogna så det blev en kladdkaka med fikon och choklad. Enligt receptet skulle det vara något som kallas libanesisk marmeladsylt, vad det nu är för något. Eftersom någon sådan inte fanns till hands fick det bli färska fikon istället. Och vilken tur att jag fick en burk vaniljsocker av Maria och Helmer för det var något som ingick och utan det hade den nog inte blivit lika farligt god. Tack än en gång.

Farligt god

När vi var vid cafét i Carill idag kom en man med fikon, och vilka fikon sen. Bautastora. Undrar vad det kan vara för sort. Våra är yttepyttesmå men desto fler istället. Vi blev så imponerade av storleken så han gav oss några.

Vårt fikon är till höger, lite skillnad va!

När vi kom hem hade grannen lagt några frukter som vi inte vet namnet på på vår grindstolpe. Jag kallar dom glasfrukter för man får en känsla av att dom är genomskinliga på något vis. Dom ser inte så aptitliga ut men dom är jättegoda. Man måste stå över slasken när man äter dom för de är enormt saftiga och som lite slemmiga.

Undrar just vad frukten heter

Vi har införskaffat ett stycke sele till Triggo. Jag trodde jag skulle komma ihåg hur alla remmar skulle vara men det är sådär 20 år sen jag höll på och körde häst så inte kommer jag ihåg det inte. Som tur är, är det snart ett stort hästevent i Golega så vi får ta oss dit och försöka utröna hur sjutton alla remmar ska spännas - och var.

Lite nya hål så blir den nog bra bara vi kommer på hur alla remmar ska spännas

Har provat att tömköra Triggo men det gick inte något vidare. Han stod bara still, hade inte lust att ta ett enda steg. Vet inte riktigt hur jag ska göra, en åsna funkar ju inte som en häst så det är tur att jag snart ska på ny åsnekurs där bl.a beteende ska avhandlas. Där finns ju åsneproffs så förhoppningsvis kan jag fråga och lära mig ett och annat om körning också.

Arbetet i badrummet framskrider även om det inte går så fort. Det är mycket betong och tegel som ska bilas bort och bäras ut.

Det var en gång ett badkar...

Ett stort tack till Göran N som donerat till åsnetäcken av hela mitt hjärta. Nu är ett täcke säkrat, tack snälla både från mig och åsnan som kommer få en torr, varm och skön vinter.

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för en inspirerande blogg.
Vi bli "gannar".
Flyttar ner till Algarve i slutet av november.

Göran N

Åse Rexius sa...

Frukten ser ut som en sharonfrukt.

Vill gärna ha receptet på marmeladen, om den blir god.

Kramar

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Göran - Tackar tackar för dom orden.
Vad roligt Göran att vi blir grannar med ett "stenkast" emellan, gissade nästan att något så´nt var på gång när jag såg mailadressen er :-) Välkomna!

Åse - Frukten påminner om Sharon men den är mycket större, har ett supertunt lite genomskinligt skal och är mycket mycket saftigare, kanske det är en släkting.
Jag har länkat till receptet här http://svenskiportugal.blogspot.pt/2013/10/pumpatime.html
Hittar du inte länken så hojta.

Ha en bra dag alla
/Annelie

Maggan och Ingemar sa...

Har gjort en lista på vad du önskar, tar även med pektinpulver (Melemin). Det köpte syrran med till USA för att göra gelé. Vi har en vecka kvar tills vi kan åka så det är bara att höra av sig om du kommer på något mer. Kladdkaka med fikon låter gott. Hoppas få smaka på din pumpamarmelad.
Så kul det verkar vara med en Åsna hon kommer nog att gå så småningom men man har ju hört ordspråket: envis som en Åsna, det ligger kanske något i det :)
Ses så småningom Kram

Annelie och Hans i Tomar, Portugal sa...

Tack snälla! Vad skulle vi utlandssvenskar göra utan goa besökare?
Lovar att spara marmelad och göra en fikonkladdkaka tills ni kommer :-)
Ha det så gott
/Annelie