Boka ditt semesterboende i Tomar här
Välkommen till B&B Quinta dos Aromas med självhushåll.

Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2012-07-23

Mer byråkrati, köer och väntan

Idag har vi inte fått något gjort på huset utan hela dagen har gått åt till byråkrati, väntan, köer och återbesök.

Vi började med Financas (ett av skattekontoren) där vi ville registrera oss på rätt adress. Innan köpet av huset gått igenom var vi tvungna att ha en adress för att få skattenumret så vi blev skrivna på mäklarens adress, det var detta som skulle rättas till nu. Där var det vänta, vänta, vänta, när vi väl kom fram gick det tämligen smidigt och vi fick nya papper att skriva på.

Över till Portugals bilregister eller vad man nu ska kalla det. Vi måste registrera CV2:an och hojjen inom 30 dagar annars blir det en hög straffavgift. Väl där kunde ingen engelska och chefen skulle komma först kl 4.

Vidare till telebolaget och gnälla över telefon och internet som inte funkar. Enligt dom gick signaler fram och vi fick instruktioner om omstart av telefon och dra ut en viss sladd. Nä, lika dött för det när vi provade då vi var hem en vända.

Ner till mäklaren där vi fick reda på att Rui (vår hantverkare) skulle komma och kolla vad som behöver göras med köksgolvet. Det har blivit en stor spricka rätt genom klinkern rätt över hela köket, så det får vi lägga nytt. Det var bara att åka hem och invänta honom som faktiskt kom i tid.

Tillbaka till stan och telebolaget med telefonen. Killen testade den och den var kaputt. Han ville ge oss en ny men det hade ju inte gjort att internet funkat. Efter en del om och men ringde han tekniker så i morgon bitti ska en sådan komma. Håll tummarna!

Tillbaka till bilregistret och invänta chefen som så klart var försenad. Han ville ha några slags papper som vi aldrig sett i Sverige, men han skulle prata med Lissabon göra ett försök. Det blir förhoppningsvis inga större besvär med bilen, med hojjen är det tydligen mer komplicerat. Den ska framför allt klara ett ljudtest i Lissabon vilket kan bli bekymmersamt eftersom den kan väcka döda. Hasse lär få bygga om ljuddämparen en aning. Inte konstigt att engelska info-sidor om att flytta till Portugal råder folk att sälja bilen i hemlandet för att sedan köpa ny här.

En vända in på posten, som faktiskt var så gott som folktom idag. Vi kollade upp detta med transpondrar för betalvägar och dom funkar bara på portugisiska bilar så vi får hoppas att omregistreringen funkar så fort som möjligt.
Kollade även upp vad det kan tänkas kosta att skicka grejer till Sverige, tänker främst då på tvålar från webb-butiken. Det var inte så hiskeligt, 7.75€ för upp till 1kg. Klart mänskligt.
Innan vi for från Sverige skickade vi ett litet modem til Glocalnet, inte ens 1/2-kg, det gick på den nätta summan av 150:- och det var inrikes! Hutlöst, inte undra på att posten går med förlust när ingen har råd att skicka grejer med dom.

Vidare till banken och skriva på papper för ett nytt konto. Hasse står som huvudman på det första kontot och kan tydligen inte stå för fler, så det blev jag som fick stå som huvudman för det nya. I Sverige kan man ju skapa hur många konton som helst bara man är inloggad på sin internetbank. Här måste man gå till banken, dom ska skriva tusen papper som ska undertecknas, dessa ska sen digitaliseras och först därefter har man tillgång till kontot. Pust och puh.
Vi vill ha ett konto till som inte är kopplat till kort ifall man blir av med kortet, speciellt efter det som inträffade igår.

På vägen hem blev det lite matinköp och så fick dom i butiken hjälpa till att ladda mobilsurfet för jag fattar ingenting om hur man gör. Språkförbistring igen. Här köper man mobilsurf i ett visst antal timmar, inte dagar/veckor eller månader som man är van vid.
Sen var dagen slut. Tack vare all väntan, köer och återbesök hann vi inte med allt som stod på listan så det blir väl att fortsätta i morgon.

Nu är squashen slut så det har blivit mer vanlig mat. Men dom kommer säkert mer så att vi kan pröva soppan vi fick recept på.

Duro bland sina älskade leksaker som han gärna sprider ut0 kommentarer: