Translate

Vädret i Caldas

Vädret Caldas da Rainha

Använder Blogger.
2014-07-03

Glass i stora lass...


...hoppas jag kunna göra. Jag äter ganska mycket glass och bra glass är väldigt svårt att hitta här. Det mesta är artifisiellt, i stort sett inga naturliga råvaror, och skulle den råka ha lite äkta råvaror är den svindyr. Så när de sålde ut glassmaskiner på Von Lidl slog jag till. Idag är det premiär, tänkte ta med mig till vingården då jag ska dit och fira Åse som fyller år idag.
Men det är inte så enkelt som man kan tro, inte här i det UHT-förlovades land. Den mesta grädde som säljs här är UHT-behandlad (inte alltid man hittar färsk grädde), den behöver inget kylskåp och har lång hållbarhet. För att kunna vispa den ska den kylas ner minst 24 timmar och sen får man vispa som en tok, har man tur blir det grädde. Det hade inte jag. Jag vispade och vispade, inget hände och plötsligt var det smör! Normalt blir grädden tjock innan den blir smör men här fanns inget mellanting. Ställde in mig på att det inte skulle bli någon glass men efter att jag varit iväg på träningen så tog jag chansen att fara till E. Leclerc och där hittade jag faktiskt färsk kyld grädde.

Grädden som bidde smör

Den här gången gick det bra och glassmakeriet kunde börja. Lite pill var det allt, allt måste vara väl kylt och själva bunken ska ha stått i frysen 24 timmar innan. Maskinen skulle vara igång innan allt hälldes i annars skulle smeten frysa fast på väggarna, i med allt och sen var det bara att vänta. Det gick fortare än väntat och helt plötsligt började maskinen bete sig, fick bråttom att röra ner de mixade jordgubbarna, under tiden frös en del fast i botten, inte mycket, kanske det berodde på att det tog en stund innan jag fick loss locket. Det blev glass till slut som östes upp i en bunke och dekorerades med bitade jordgubbar och in i frysen. Nu ska den bara packas i dubbla frysväskor så den klarar resan till vingården. Ska bli kul att höra omdömet.

Ser inte så oävet ut

I går var det ett reportage om Åse & Lasse i Lerums tidning, här hittar ni den

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få


2 kommentarer:

Anonym sa...

Glassen ser kanon ut, smakar säkert också kanon. Jag läste en artikel i Expressen för ett par månader sedan om ett par som hade emigrerat till Portugal. Det var Anna & Jan "Man ser floden". Kul att det uppmärksammas. Ha det gott!
Agneta & Robi

Annelie i Caldas da Rainha, Portugal sa...

Den blev god, glassen:-)

Ja, Anna & Jan är verkligen fantastiska där de bor i ödemarken utan vatten och el. Ett äventyr jag inte skulle ge mig på, lite för bekväm för det.
De var på besök hos oss i Tomar förra året, jätte kul att träffa dem "live".
http://svenskiportugal.blogspot.pt/2013/04/fint-besok.html

Ha det så gott och hoppas solen lyser över er